Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους G7 να παραλύσουν με κυρώσεις τη ρωσική οικονομία

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από τους G7 να παραλύσουν με κυρώσεις τη ρωσική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμιστές, Μπόρις Τζόνσον, Ομάδα G7, Ρωσία, Σύνοδος G7, Συρία, Τζιχαντιστές,

Την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του στο G7 ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ενόψει της Συνόδου των επτά πλέον βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών στην Ιταλία, η εφημερίδα Sun αναφέρει, επικαλούμενη σύμβουλο του κ. Τζόνσον, ότι εφόσον οι κυρώσεις αυτές υιοθετηθούν, η ρωσική οικονομία θα μπορούσε «να παραλύσει».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε με δηλώσεις του στη «Sun» την υποστήριξή του στην αμερικανική επίθεση σε αεροπορική βάση στη Συρία ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά που χρεώνεται από τη Δύση στο καθεστώς Άσαντ.

Οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα που δείχνει την ενότητα» της Δύσης, σχολίασε ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν να το ξανακάνουν».

Η δήλωση Τζόνσον που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών πληγμάτων στη Συρία έρχεται μετά από την κοινή προειδοποίηση της Ρωσίας και του Ιράν ότι θα απαντήσουν με βία αν οι Αμερικανοί παραβιάσουν ξανά «κόκκινες γραμμές» στη Συρία.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ήγειρε την προοπτική πολέμου με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

«Αν ένα τελεσίγραφο του G7 προς τη Ρωσία μας φέρει σε πραγματικό πόλεμο, πόσο εμπιστεύεστε τον Ντόναλντ Τραμπ ως πολεμικό ηγέτη και τον Μπόρις Τζόνσον ως υπαρχηγό του;» ανέφερε μία ενδεικτική ανάρτηση.

Στις δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εγκωμίασε τον Αμερικανό πρόεδρο για επίδειξη «μίας αποφασιστικότητας και προθυμίας που δυστυχώς απουσίαζε τα τελευταία χρόνια».

Όπως συμπλήρωσε αναφερόμενος στη σχέση Μόσχας-Άσαντ, «δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή. Είναι ώρα για τον Πούτιν να αντιμετωπίσει την αλήθεια για τον τύραννο που ακόμα υποστηρίζει».

Ο Βρετανός υπουργός θέλει από το G7 να συμφωνήσει σε κοινή διακήρυξη με την οποία η Ρωσία θα καλείται να σταματήσει να υποστηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος, επιτρέποντας την επιστροφή αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε το Σαββατοκύριακο να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση και τη χλεύη της ρωσικής κυβέρνησης.

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας επικρίθηκε και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας, με εκπροσώπους κομμάτων να λένε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα αντί να αφήνει το πεδίο αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Σύμβουλοι του Foreign Office απαντούν ότι ο κ. Τζόνσον έχει συζητήσει αναλυτικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον την κοινή τακτική αντιμετώπισης της Ρωσίας.

«Η χρησιμοποίηση των θανάτων αμάχων σε μια επίθεση με αέρια για να εκτοξεύονται προσωπικές προσβολές ενθαρρύνει τους Ρώσους και τον Άσαντ», απάντησε ο ίδιος ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι επικεντρώνεται στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και στην εξασφάλιση της στήριξης των G7 στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στη Συρία και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δράση των ΗΠΑ αλλάζει το παιχνίδι στη Συρία. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι έχει παρέλθει η ώρα που μπορούσε να στηρίζει τον Άσαντ. Συνεχίζοντας να στηρίζει έναν άνθρωπο που δηλητηριάζει το λαό του, πλήττει τη Ρωσία ακόμα περισσότερο στα μάτια του κόσμου. Πρέπει τώρα να καταλάβει ότι ο Άσαντ είναι τοξικός με κάθε έννοια του λόγου. Δηλητηριάζει τον αθώο λαό της Συρίας με όπλα που απαγορεύτηκαν πριν από 100 χρόνια και δηλητηριάζει τη φήμη της Ρωσίας», δήλωσε στη Sun ο Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στους «Sunday Times» ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι φέρει την ευθύνη «για κάθε έναν θάνατο αμάχου» στη χημική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Συρία, ως βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ.

Σχετικά άρθρα