Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος: 25 νεκροί από βόμβα σε Κοπτική Χριστιανική εκκλησία στην πόλη Τάντα

Αίγυπτος: 25 νεκροί από βόμβα σε Κοπτική Χριστιανική εκκλησία στην πόλη Τάντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Ανσάρ Μπαΐτ Αλ Μαγκντίς, Βομβιστική Επίθεση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν το πρωί της Κυριακής των Βαΐών από έκρηξη βόμβας μέσα σε κοπτική ορθόδοξη εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα. [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το απόγευμα της Κυριακής την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος].

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Ποιοι είναι οι Κόπτες χριστιανοί

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι προχαλκηδόνια Εκκλησία, δηλαδή αναγνωρίζει μόνο τις τρεις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους.

Οι Κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο αριθμούν περίπου 9.000.000 με 15.000.000 πιστούς.

Οι Κόπτες είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων.

Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, τη σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα χριστιανών στο Σουδάν και τη Λιβύη.

Ιστορικά, ομιλούν την κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της δημοτικής αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου.

Η κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα αραβικά.

Όσον αφορά την ονομασία τους, παράγεται από το Αραβικό τύπο της λέξης kibt. H λέξη αυτή είναι παραφθορά της ελληνικής «Αιγύπτιος», όπου αφαιρέθηκε η αρχική συλλαβή «αι» και η κατάληξη «ος» και απέμεινε το «Γύπτι»( kibt).

Έτσι, η λέξη Αιγύπτιος Κόπτης σημαίνει Αιγύπτιος και όχι αυτός ο οποίος αποκόπηκε από το σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή ο αιρετικός, όπως πολλοί νομίζουν.

Η ονομασία αρχικά δεν είχε θρησκευτική έννοια, αλλά εθνική. Αργότερα όμως, έλαβε θρησκευτική για τους ιθαγενείς της Αιγύπτου, λόγω της κατακτήσεως των Αράβων, διότι όλοι ήταν χριστιανοί.

Οι Κόπτες χριστιανοί, δηλαδή οι Αιγύπτιοι χριστιανοί, διασπάστηκαν από την Εκκλησία της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 451 μ.Χ., στην 4η Οικουμενική Σύνοδο.

Ανεξάρτητα από τους θεολογικούς λόγους που επικαλέστηκαν, η πραγματικότητα είναι ότι ήθελαν να δημιουργηθεί μια εθνική αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αιγύπτου που να μην ελέγχεται από την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, που τότε ήταν η επίσημη Εκκλησία του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (Βυζαντίου). Ο λόγος δηλαδή ήταν καθαρά πολιτικός και εθνικοαπελευθερωτικός.

Όσοι χριστιανοί της Αιγύπτου παρέμειναν πιστοί στην ανατολικορωμαϊκή Εκκλησία, δηλαδή κυρίως Έλληνες και Ρωμαίοι, αποκαλούνται από τους Κόπτες μέχρι και σήμερα «Ρουμ», δηλαδή Ρωμαίοι ή «μελχίτες», δηλαδή βασιλόφρονες, επειδή παρέμειναν πιστοί στον Αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης (Κωνσταντινούπολης).

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για τους Κόπτες είναι το «ρωμαϊκό» Πατριαρχείο και ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ο «ρουμ πατριάρκ», δηλαδή ο «Ρωμαίος πατριάρχης». Ωστόσο, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχει αγαστές σχέσεις με το Κοπτικό Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αφού είναι ομομήτρια.

Σχετικά άρθρα