Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για εν ψυχρώ εκτέλεση δύο άοπλων εφήβων κατηγορείται ο ισραηλινός στρατός (σκληρές εικόνες)

Για εν ψυχρώ εκτέλεση δύο άοπλων εφήβων κατηγορείται ο ισραηλινός στρατός (σκληρές εικόνες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ισραήλ, Μαχμούντ Οντέχ Αμπού Νταχέρ, Ναντίμ Σιάμ Ναβάρα, Όσκαρ Φερνάντες Ταράνκο, Παλαιστίνη, Χανάν Ασράουι,

Την εν ψυχρώ εκτέλεση δύο έφηβων Παλαιστινίων, ηλικίας 16 και 17 ετών, ενώ ήταν άοπλοι και ακίνδυνοι καταγγέλλει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά και τη δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο όπου οι δύο νέοι φαίνονται να πέφτουν νεκροί ξαφνικά ενώ περπατούσαν στο δρόμο, στις 15 Μαΐου.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην περιοχή κοντά στη στρατιωτική φυλακή του Όφερ στη Δυτική Όχθη, όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των Παλαιστινίων για την επέτειο της Νάκμπα, όπως ονομάζεται η ημέρα μνήμης για τον ξεριζωμό 700.000 Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Το βίντεο του θανάτου των δύο νέων έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Defence for Children International Palestine, αναφέροντας πως έλαβε το υλικό από κάμερα ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένη κοντά στο κτίριο, στο πλάι του οποίου πέφτουν νεκροί οι δύο έφηβοι.

Πρόκειται για τον 17χρονο Ναντίμ Σιάμ Ναβάρα και τον 16χρονο Μαχμούντ Οντέχ Αμπού Νταχέρ, οι οποίοι πυροβολήθηκαν στον θώρακα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, από σφαίρα στην πλάτη και τον δεξί πνεύμονα τραυματίστηκε άλλος ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος νοσηλεύεται σήμερα σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο της Ραμάλα.

Η Χανάν Ασράουι, εκ των ηγετικών μορφών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατήγγειλε την Τρίτη την «εσκεμμένη εκτέλεση» των εφήβων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «τα δύο αγόρια δεν ήταν οπλισμένα και δεν αποτελούσαν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή». «Η προσφυγή του Ισραήλ σε υπερβολική και τυφλή βία και σε πραγματικές σφαίρες εναντίον των μη βίαιων παλαιστινιακών διαδηλώσεων αποτελεί έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το περιστατικό τελεί υπό διερεύνηση και υποστήριξε ότι εκείνη την ημέρα χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μόνο πλαστικές σφαίρες, βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, και όχι πραγματικά πυρά, αναφέρει το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Από πλευράς του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις πολιτικές υποθέσεις Όσκαρ Φερνάντες Ταράνκο, κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει «ανεξάρτητη και διαφανή» έρευνα. «Ο ΟΗΕ […] ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του σέβονται αυστηρά τις βασικές αρχές για την χρήση βίας και όπλων από τους αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα