Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ανήσυχο” το Ιράκ μετά το αμερικανικό χτύπημα στη Συρία – Τι λένε οι φήμες για την πραγματική αιτία της επίθεσης

“Ανήσυχο” το Ιράκ μετά το αμερικανικό χτύπημα στη Συρία – Τι λένε οι φήμες για την πραγματική αιτία της επίθεσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Ισλαμιστές, Μάικ Πενς, Συρία, Τζιχαντιστές, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Ανήσυχη είναι η κυβέρνηση της Βαγδάτης, στο Ιράκ, μετά το αμερικανικό πυραυλικό χτύπημα τα ξημερώματα της Παρασκευής στο συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Σαϊράτ.

Και έχουν το δίκιο τους να ανησυχούν οι Ιρακινοί επειδή οι φήμες που “κυκλοφορούν” αναφέρουν ότι ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου δεν έγινε για τα χημικά στην Ιντλίμπ, όπως είναι η “αφελής” δικαιολογία, αλλά για να σταλεί μήνυμα ισχύος στο Ιράν που έχει διεισδύσει βαθιά στη Συρία εκμεταλλευόμενο τη συμμαχία του με τη Δαμασκό.

Όμως ισχυρή συμμαχία με το Ιράν έχει και η ιρακινή σιιτική κυβέρνηση και έτσι δικαίως ανησυχεί εάν θα είναι ο επόμενος στόχος των κύκλων που θέλουν να ανακόψουν την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο Αμερικανός τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, οι δύο άντρες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, αλλά και την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μετά το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ, κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Ο Πενς «διαβεβαίωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένει η ίδια, με ουσιαστική προτεραιότητα την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η Βαγδάτη.

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης την Παρασκευή, αντιδρώντας στις εξελίξεις στη Συρία κι αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να κρατήσει ίσες ισορροπίες στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, αλλά και το σιιτικό Ιράν, το οποίο αποτελεί επίσης, στρατηγικό σύμμαχο του προέδρου Άσαντ.

Το Ιράκ καταδίκασε την επίθεση που έγινε στη Συρία με χημικά όπλα την προηγούμενη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τον Άσαντ και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Σχετικά άρθρα