Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουζμπέκος τζιχαντιστής ο μακελάρης της Στοκχόλμης – Γεμάτο εκρηκτικά το φονικό φορτηγό

Ουζμπέκος τζιχαντιστής ο μακελάρης της Στοκχόλμης – Γεμάτο εκρηκτικά το φονικό φορτηγό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ουζμπεκιστάν, Σουηδία, Στοκχόλμη, Τζιχαντιστές, Τρομοκρατία,

Ενας 39χρονος Ουζμπέκος, τζιχαντιστής, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα, ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό στην Στοκχόλμη την Παρασκευή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος … σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος»

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

Η αστυνομία συνέλαβε και δεύτερο άτομο στην περιοχή Hjulsta στη βορειοδυτική Στοκχόλμη και πιστεύει ότι συνδέεται με τον 39χρονο. Ο δεύτερος συλληφθείς σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή που οι αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες, πιστεύεται ότι συνδέεται με τον 39χρονο.

Γεμάτο εκρηκτικά το φορτηγό της επίθεσης

Η σουηδική τηλεόραση, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι έχουν βρεθεί εκρηκτικά στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT μετέδωσε ότι η αστυνομία βρήκε μια τσάντα που περιείχε εκρηκτικά.

Ο επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είπε στο σουηδικό δίκτυο TV4 ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας, της τρομοκρατίας, την προστασία του Συντάγματος και προσωπικοτήτων και την έρευνα εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας.

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν στις πρώτες του δηλώσεις. Ο Λεβέν μίλησε λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη και υποστήριξε ότι: «Η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».

Σχετικά άρθρα