Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έκαναν το “χατίρι” τους Τούρκους – Χάος στην Κυπριακή Βουλή – Βράζει ο κυπριακός λαός

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έκαναν το “χατίρι” τους Τούρκους – Χάος στην Κυπριακή Βουλή – Βράζει ο κυπριακός λαός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΚΕΛ, Βίντεο, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, ΕΛΑΜ, Κίνημα Αλληλεγγύη, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί,

Με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, πέρασε από την Κυπριακή Βουλή η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας.

Δύο βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ψήφισαν κατά της τροπολογίας.

Πιο συγκεκριμένα κατά ψήφισαν οι Ανδρέας Κυπριανού και Έλενα Σταύρου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με το κτίριο της Βουλής να περικυκλώνεται από αστυνομικούς, από νωρίς το πρωί.

Επεισοδιακή συνεδρία

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρία της Ολομέλειας η οποία και διακόπηκε για λίγη ώρα, καθώς λίγο μετά τις 11.00 το πρωί και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποχώρησαν, μετά από αναφορές του βουλευτή του ΕΛΑΜ σε προδότες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε να εκκενωθεί η αίθουσα επειδή υπήρξαν γιουχαϊσμοί κατά την αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, από πολίτες που παρακολουθούν τη συνεδρία.

Η Αστυνομία προσπάθησε να βγάλει έξω πολίτες και υπήρξε για αρκετή ώρα, ένταση στην αίθουσα.

Μικροένταση υπήρξε και μεταξύ βουλευτών του Λίνου Παπαγιάννη του ΕΛΑΜ και του Νίκου Κέττηρου του ΑΚΕΛ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον υπεύθυνο φρουράς της Βουλής να είναι έτοιμος και να κάνει όσα απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής για να μη φωνάξει κανείς άλλος πολίτης.

«Προσβολή της Βουλής» χαρακτηρίζει το συμβάν ο κ. Συλλούρης.

Τοποθετήσεις κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής

Σε δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε «όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, γίναμε κήρυκες της εχθρότητας και της μισαλλοδοξίας».

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν αυτή η συζήτηση ενισχύει ή υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Να ψηφίσουμε την πρόταση νόμου για να μην έχει άλλοθι ο Ακιντζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε πως μετά το τελευταίο συμβάν η σημερινή μέρα είναι μέρα ντροπής για το Κοινοβούλιο.

Από πλευράς του ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ δήλωσε, «δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι του τι θα καθορίσει ο κ. Ακιντζί και ο κάθε Ακιντζί».

Από πλευράς του ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ.

«Πρώτη φορά νιώθω ντροπή όταν άλλοι συναδέλφοι καηγορούν άλλους συναδέλφους ως προδότες».

Έκανε μάλιστα αναφορά πως όταν ήταν μαθητής, υπουργός από τον χώρο του ΔΗΚΟ είχε απαγορεύσει τις ελληνικές σημαίες και κινδύνεψε να πάρει αποβολή.

Πρόσθεσε επίσης «δεν ανέχομαι κανέναν Ακιντζί να με απειλεί».

Τόνισε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν συναδέλφους ως προδότες», ενώ εξήγησε πως «δεν δέχομαι από κανένα μαθήματα πατριωτισμού».

Τέλος είπε πως «μόνο για αυτό το λόγο, στέκομαι δίπλα στην ομάδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ψηφίσω την τροπολογία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες «ακυρώνουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ακόμη πως «κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του λαού τα δικά τους συμφέροντα».

Από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως στα 11 χρόνια που είναι βουλευτής, σήμερα είναι η πρώτη φορά που νιώθει ντροπή.

Έστειλε μάλιστα το μήνυμα ότι «είμαστε επιρρεπείς σε πιέσεις».

Από πλευράς της ΕΔΕΚ, μίλησε ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Μυριάνθους.

Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως με αυτή την τροπολογία «ακυρώνουμε την ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου και δίνουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε ευάλωτοι σε εκβιασμούς».

O Μιχάλης Γιωργάλλας από πλευράς του Κινήματος Αλληλεγγύη δήλωσε πως «αν άκουγαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να βρισκόμαστε εμείς εδώ, θα ζητούσαν από την ιστορία να τους επιστρέψει πίσω τις θυσίες τους».

Τόνισε επίσης πως «δεν θα γίνουμε συνεργοί σε ένα τέτοιο έγκλημα».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Κινήματος ΟικολόγωνΣυνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, που ζήτησε από το ΑΚΕΛ εξηγήσεις για την αλλαγή στάσης.

Προηγουμένως στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου, ο οποίος και κατηγόρησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό πως στόχος της πρότασης αυτής είναι η ακύρωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στα θέματα της Παιδείας.

Δήλωσε ακόμη πως για πρώτη φορά πρόταση νόμου έρχεται στη Βουλή, απευθείας από το «Προεδρικό των κατεχομένων εδαφών μας».

Μάλιστα προς το τέλος της ομιλίας του φώναξε, «η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική».

Πρώτος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος και δήλωσε πως η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν με νηφαλιότητα.

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν περίμενε λύση από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την πρόταση νόμου, ενώ τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν έπρεπε καν να είναι «ενώπιων μας».

Κατατέθηκε προς ψήφιση η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει από τον κ. Ακιντζί άμεση λήψη μέτρων που να εμπεδώνουν μέτρα συμφιλίωσης αμοιβαίου χαρακτήρα.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται η άμεση αφαίρεση της σημαίας στον Πενταδάχτυλο.

Την ικανοποίησή του για τη «διόρθωση του λάθους» εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι είναι ευχάριστο να βλέπει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διόρθωση αυτού του λάθους.

«Όπως υποδεικνύουμε και επικρίνουμε το λάθος, πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε το σωστό» σημειώνει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη «για ανάπτυξη κουλτούρας ειρήνης, ανεκτικότητας και επανένωσης και όχι για έννοιες όπως η Ένωση, η διχοτόμηση, η προσάρτηση».

Αναλυτικά η δήλωση Ακιντζί:

Η ελληνοκυπριακή απόφαση της 10ης Φεβρουαρίου, που χαρακτήριζε το ενωτικό δημοψήφισμα ως γεγονός άξιο να γιορτάζεται στα σχολεία, οδήγησε σε μια μαζική έκρηξη και αντίδραση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε επίσης ορισμένες αναταραχές στην ε/κ κοινότητα.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία δεν εξυπηρετεί την κουλτούρα ειρήνης που χρειαζόμαστε με κάθε τρόπο, έχει επηρεάσει αναμφίβολα αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και προκάλεσε επίσης τη διακοπή τους.

Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, των δύο μεγάλων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διόρθωση αυτού του λάθους. Όπως υποδεικνύουμε και επικρίνουμε το λάθος, πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε το σωστό.

Μετά από αυτή την απόφαση της ε/κ Βουλής να διορθώσει το λάθος, θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά εφόσον το δημοψήφισμα για την Ένωση δεν περιλαμβάνεται στα γεγονότα που πρέπει να εορτάζονται στα σχολεία. Καθώς χτίζουμε το μέλλον, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη κουλτούρας ειρήνης, ανεκτικότητας και συνεργασίας και όχι για έννοιες όπως η Ένωση, η διχοτόμηση, η προσάρτηση.

Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν την Τρίτη 11 Απριλίου πρέπει να εργαστούμε για ένα νέο ξεκίνημα και να δημιουργήσουμε μια νέα δομή στην οποία οι μόνιμες ειρηνικές συνθήκες θα επικρατήσουν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ελπίζω και εύχομαι ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενεργήσουν γι’ αυτό το γεγονός με συνείδηση.

Κείμενο: Φιλελεύθερος

Σχετικά άρθρα