Τα τσούζουν στα κρυφά οι Ιρανοί παρά την αυστηρή απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα λόγω του ισλαμικού νόμου.
Σύμφωνα με τον γιατρό Ρεζά Αφσάρ, που συμμετείχε στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την κατάχρηση του αλκοόλ που οργανώθηκε στο Ιράν, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ιρανοί, από τον συνολικό πληθυσμό των 77 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, πίνουν κρυφά αλκοόλ.
«Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ιρανοί καταναλώνουν αλκοόλ» επιβεβαίωσε ο γιατρός που είναι και πρόεδρος της Ένωσης ιατρικής τοξικολογίας της Ασίας και της Ωκεανίας, επικαλούμενος μια έρευνα που διεξήχθη την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου του 2012 και του Μαρτίου του 2013.
«Το 30% των καταναλωτών είναι γυναίκες και το 70% είναι άνδρες» προσέθεσε ο ίδιος.
Το Ιράν άνοιξε στα τέλη του 2013 το πρώτο κέντρο αποτοξίνωσης για τους αλκοολικούς, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 200.000 από τις Αρχές.
Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύτηκε μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και τιμωρείται αυστηρά από το νόμο, όπως επίσης η κατοχή και πώληση αλκοολούχων ποτών. Μόνον η χριστιανική μειονότητα έχει δικαίωμα να παράγει αλκοόλ για κατανάλωση.
Η αστυνομία υποβάλλει όλο και περισσότερο τους οδηγούς σε αλκοτέστ σε ελέγχους στους δρόμους, αναγνωρίζοντας το εύρος του προβλήματος. Οι παραβάτες καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ριάλ (60 δολαρίων), ενώ σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και καταδίκες σε θάνατο Ιρανών που κατανάλωσαν αλκοόλ.
Το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ που καταναλώνεται στο Ιράν εισάγεται λαθραία από το ιρακινό Κουρδιστάν (φωτο). Οι Ιρανοί μπορούν επίσης να αγοράσουν αλκοόλ που κατασκευάζουν τοπικά, το οποίο είναι λιγότερο ακριβό. Ωστόσο, πολλοί Ιρανοί έχουν πεθάνει μετά την κατανάλωση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών.