Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν για επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: “Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες”

Ιράν για επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: “Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το Ιράν κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία από την οποία φέρεται να εξαπολύθηκε η χημική επίθεση από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

Με 59 Τόμαχοκ οι Αμερικανοί χτύπησαν το συριακό αεροδρόμιο

Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Ross και USS Porter) στη Μεσόγειο με στόχο τη βάση Αλ Σαριάτ στη Συρία έκανε πράξη ο Ντόναλντ Τραμπ την απειλή του ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Από τη βάση Αλ Σαριάτ πιστεύεται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» στοχοποίησε μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων».

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κυβερνήτης της Χομς, όπου υπάγεται η βάση, ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Κατά την ίδια πηγή η εκτίμηση είναι ότι προκλήθηκε σημαντικό πλήγμα στις υποδομές και τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Όπως ανακοίνωσε από τη Φλόριντα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, στον Ντόναλντ Τραμπ δόθηκαν τρεις επιλογές προκειμένου να απαντήσει στη Συρία για την επίθεση με χημικά όπλα με τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητά να επικεντρωθούν στις δύο από αυτές με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται χθες Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται, επίσης, να δηλώνει ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί, μέχρι να ληφθεί κάποια περαιτέρω απόφαση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ είπε ότι διέταξε μια στοχοποιημένη στρατιωτική επίθεση σε αεροδιάδρομο στη Συρία από τον οποίο απογειώθηκαν τα αεροσκάφη για μια επίθεση με χημικά όπλα, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Οργή Πούτιν

«Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την αμερικανική πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση στη Συρία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα