Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι μισθοφόροι της Τουρκίας βομβαρδίζουν την Ελληνορθόδοξη πόλη Μαρντέ στη Συρία

Οι μισθοφόροι της Τουρκίας βομβαρδίζουν την Ελληνορθόδοξη πόλη Μαρντέ στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέο σφοδρό βομβαρδισμό δέχτηκε την Πέμπτη η Ελληνορθόδοξη πόλη Μαρντέ (Mhardeh ή Maḥardah) στη Συρία, στα βόρεια της επαρχίας Χάμα, από την τζιχαντιστική οργάνωση Τζαΐς Αλ Ίζα κι άλλες συμμορίες του τουρκόφιλου ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)

Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού από τις θέσεις τους στη Χαλφάγια κατοικημένες περιοχές μέσα στη Μαρντέ, προκαλώντας απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η Τζαΐς Αλ Ίζα, συνολικής δύναμης περίπου 1.500 ανδρών, αρχικά εξοπλιζόταν από τις ΗΠΑ θεωρούμενη ως “μετριοπαθής” οργάνωση. Όταν όμως συμμάχησε με την Αλ Κάιντα στη Συρία, οι Αμερικανοί έπαψαν να την υποστηρίζουν.

Οι κάτοικοι της Μαρντέ έχουν συστήσει μια δύναμη εθνοφυλακής από 800 Ελληνορθόδοξους μαχητές, που αποτελούν και την κυρίως φρουρά της πόλης.

Τις προηγούμενες ημέρες εισήλθαν στη Μαρντέ ενισχύσεις αποτελούμενες από Ρώσους στρατονόμους, Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς και Σύρους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Ελληνικής καταγωγής οι κάτοικοι της Μαρντέ

Αν και το καθεστώς Άσαντ θεωρεί τους ελληνορθόδοξους Άραβες και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν άπαντες είναι αραβόφωνοι, η ιστορία μαρτυρά ότι είναι πληθυσμοί ελληνικής και ρωμαϊκής καταγωγής.

Οι κάτοικοι της Μαρντέ είναι σε μεγάλο ποσοστό ξανθοί, καστανοί και καστανόξανθοι, έχουν δηλαδή ελληνικά χρώματα [δείτε εδώ φωτογραφίες].

Οι Ελληνορθόδοξοι στη Συρία υπολογίζονται συνολικά σε 700.000.

Κατοικούν στα βόρεια της επαρχίας Χάμα και στη γειτονική παραθαλάσσια Ταρτούς.

Ακόμα μισό εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι ζούνε στον βόρειο Λίβανο.

Αυτός ο ελληνικός θύλακας 1.200.000 με 1.500.000 ανθρώπων, ελληνορθόδοξων αραβόφωνων, αποτελεί ελληνικό πληθυσμό.

Είναι οι λεγόμενοι Antiochian Greek Christians – Ρωμιοί της Αντιοχείας.

Επισήμως δεν θεωρούνται ελληνική ομογένεια, αν και είναι.

Σημειώνεται ότι πριν ανασταλεί η λειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, τον Ιούλιο 2012, για λόγους ασφαλείας, χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι είχαν καταθέσει αιτήσεις ζητώντας να τους δοθούν ελληνικά διαβατήρια.

Δείτε σε βίντεο τους μισθοφόρους του Ερντογάν να επιτίθενται σε απόγονους Ελλήνων:

Σχετικά άρθρα