Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο “πλασιέ της Άγκυρας” Έιντε ανακοίνωσε επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου

Ο “πλασιέ της Άγκυρας” Έιντε ανακοίνωσε επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 11 Απριλίου 2017 ανακοίνωσε μέσω twitter ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που η ελληνική πλευρά έχει απαξιώσει καταγγέλλοντάς τον ως “λομπίστα” και “πλασιέ” της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών μετά από ένα μήνα στασιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση από το Twitter του Έιντε, στη δημοσιότητα βγήκε ανακοίνωση από τον Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως περιμένει τις εξελίξεις των επομένων ημερών, εννοώντας να υποκύψει η κυπριακή Βουλή στις απαιτήσεις των εισβολέων και να άρει την απόφασή της για εορτασμό του δημοψηφίσματος της Ένωσης με την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1950.

«Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 του μήνα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές», τονίζει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Ακιντζί.

Την Τρίτη σε μια άλλη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε πως είναι γνωστή η ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών και άφησε να εννοηθεί πως η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου συζητήθηκε στο δείπνο των δύο ηγετών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Καμία συνάντηση και με κανέναν κοινοτικό αξιωματούχο δεν είχε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες.

Σε αντίθεση με πληροφορίες, ο κ. Ακιντζί δεν συναντήθηκε ούτε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, ούτε και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Αυτό επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι της Κομισιόν, οι οποίοι εξηγούν ότι καμία τέτοια συνάντηση δεν είναι προγραμματισμένη.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων, η δε Φεντερίκα Μογκερίνι είναι εξαιρετικά απασχολημένη με τη διοργάνωση συνεδρίου για το μέλλον της συριακής διένεξης.

Το όνομα του κ. Ακιντζί δεν υπήρχε στην ατζέντα του επιτρόπου Χαν.

Το ίδιο αρνητικές ήταν και οι απαντήσεις για πιθανές συναντήσεις με άλλα μέλη του επιτελείου του κ. Γιούνκερ τα οποία έχουν αρμοδιότητα για το Κυπριακό.

Τέλος Πρόεδρος Τουσκ βρίσκεται σε ταξίδι στη Σλοβενία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, άρα ούτε αυτός πρόκειται να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη.

Σχετικά άρθρα