Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Guardian: Πώς συνδέεται το Brexit με τα γλυπτά του Παρθενώνα

Guardian: Πώς συνδέεται το Brexit με τα γλυπτά του Παρθενώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Αθήνα, Βρετανία, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Μουσείο Ακρόπολης, Παρθενώνας,

Νέα πρόταση με την οποία συνδέει τη διεκδίκηση επιστροφής στην Αθήνα των γλυπτών του Παρθενώνα με το Brexit αναπτύσσει με άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian ο Βρετανός δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Ο επικεφαλής νομικής ομάδας που περιλάμβανε την Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία είχε ετοιμάσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης νομική γνωμοδότηση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών, συσχετίζει το θέμα με το Brexit.

Κατά τον κ. Ρόμπερτσον η ΕΕ οφείλει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit την επανένωση των κλεμμένων γλυπτών”, καθώς το Άρθρο 167 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ορίζει ότι «όταν αναλαμβάνουν δράση υπό άλλες πρόνοιες της συνθήκης» (όπως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50) οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη πρέπει «να λαμβάνουν υπόψη» το σκοπό «συντήρησης και διαφύλαξης πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σπουδαιότητας».

Όπως σχολιάζει ο γνωστός νομικός, «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, επομένως οι διαπραγματευτές από αμφότερες τις πλευρές θα πρέπει να λάβουν υπόψη την επανένωση (των Γλυπτών)».

Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρει ότι το άρθρο αυτό «υποχρεώνει» τους Ευρωπαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τα κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα της επανένωσης στο τραπέζι των συνομιλιών για το Brexit.

Προσθέτει ότι από τη στιγμή που η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη, η Βρετανία θα πρέπει να λάβει σε αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit.

Ο Ρόμπερτσον επικαλείται επίσης το Άρθρο 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας που αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών-μελών (με τη Βρετανία να παραμένει πλήρες μέλος έως την έξοδο της) να ενισχύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

«Αυτό προφανώς μπορεί να υλοποιηθεί επανενώνοντας τα μάρμαρα», σχολιάζει.

Σημειώνεται ότι το περίγραμμα της πρότασης είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά ο Ρόμπερτσον προ εβδομάδων σε δείπνο Ελλήνων δημοσιογράφων του Λονδίνου.

Σχετικά άρθρα