Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνική Ομογένεια προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Τούρκοι δημιουργούν αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο

Ελληνική Ομογένεια προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Τούρκοι δημιουργούν αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για American Hellenic Initiative, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρεξ Τίλερσον, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο έθεσε το American Hellenic Initiative με επιστολή του στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πριν από το ταξίδι του στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι δημιουργούν αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή της Κυριακής, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν το θέμα, αλλά, όπως δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Τζόναθαν Κόεν σε εκδήλωση του Hellenic American Leadership Council, «υπάρχουν συγκεκριμένοι διπλωματικοί δίαυλοι που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αποκλιμάκωση της έντασης όταν υφίσταται θέμα έντασης στην περιοχή», προσθέτοντας πως αυτοί οι δίαυλοι έχουν προφανώς χρησιμοποιηθεί και γι’ αυτό καταγράφηκε σχετική αποκλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πάντα την Τουρκία σημαντικό σύμμαχο στο πλαίσιο του NATO και της συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αν και δεν αποκλείουν περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με αφορμή το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν ή τη συνεργασία τους με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Όπως λέει χαρακτηριστικά Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, «πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη σχέση αλλά λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας είναι προς το αμερικανικό συμφέρον μια καλή σχέση με την Άγκυρα».

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τίλερσον μετέφερε στην Τουρκία «τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ενίσχυση της σχέσης των δύο χωρών». Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ελπίζουν σε αυτή, αλλά προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, σημειώνει στο δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Σχετικά άρθρα