Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τραπεζίτη του Ερντογάν – Οι αμερικανικές φάπες που έπεσαν πριν την επίσκεψη Τίλερσον

Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τραπεζίτη του Ερντογάν – Οι αμερικανικές φάπες που έπεσαν πριν την επίσκεψη Τίλερσον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Διπλό χτύπημα κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία παραμονές της επίσκεψης Τίλερσον στην Άγκυρα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το γεγονός ότι το διπλό χτύπημα συνέβη πριν την άφιξη στην Άγκυρα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, για επαφές εφ’ όλης της ύλης, έστειλε σαφές μήνυμα άτι η Ουάσιγκτον θα παίξει σκληρά απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει ο Γιώργος Παυλόπουλος στην “Ημερησία”.

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Τζον Κένεντι” ο Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας (βάσει χαρτοφυλακίου), με την κατηγορία της συνέργειας σε παράνομες εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, οι οποίες παραβίαζαν το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της σύλληψης, τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι, του εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος θεωρείται ο άμεσος συνεργάτης του Αττίλα -υπόθεση που είχε προκαλέσει τη μήνιν του Ερντογάν, ο οποίος είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι εντασσόταν στην προσπάθεια της τότε «διοίκησης» του Μπαράκ Ομπάμα να τον υπονομεύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες που επιρρίπτονται στους δύο είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν φέρει στη δημοσιότητα οι ίδιες οι τουρκικές Αρχές, στο τέλος του 2013, αποκαλύπτοντας το δίκτυο του Ζαράμπ.

Τότε, μάλιστα, στην υπόθεση φερόταν να εμπλέκονται και μέλη του στενού περιβάλλοντος και της οικογένειας του νυν προέδρου της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του γιου του -για τον λόγο αυτό, αρκετοί επιμένουν πως δεν είναι τυχαίο άτι αμέσως μετά ξέσπασε η μεγάλη κόντρα του Ερντογάν με το κεμαλικό «βαθύ κράτος» και το γκιουλενικό “παράλληλο κράτος”, η οποία κατέληξε στο περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα και τις μαζικές διώξεις σε βάρος των αντιπάλων του.

Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συγκλόνισε την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι υπουργοί παραιτήθηκαν, ενώ η υπόθεση στην οποία ενεπλάκη και το όνομα του υιού Ερντογάν, Μπιλάλ, μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών -μπήκε τελικά στο αρχείο και ήταν ένα από τα βασικά σημεία σύγκρουσης- του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν με τον πρώην συνεργάτη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (τον φερόμενο ως αρχηγό της απόπειρας πραξικοπήματος που ζει στις ΗΠΑ και του οποίου την έκδοση απαιτεί η τουρκική κυβέρνηση).

Οι Τούρκοι εισαγγελείς και οι αξιωματικοί της ασφάλειας που συμμετείχαν στην έρευνα για το σκάνδαλο δωροδοκίας έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

Οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν ένα πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών και συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που παρέκαμπταν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Όπως προαναφέραμε, πάντως, η συγκεκριμένη σύλληψη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς την ακολούθησε, με ελάχιστη χρονική διαφορά, ένα ακόμη γεγονός:

Η έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία ή πρόκειται να ταξιδέψουν σε αυτήν, εξαιτίας του εκρηκτικού κλίματος που προκαλεί τόσο το επικείμενο δημοψήφισμα όσο και ο πόλεμος με τους Κούρδους και το Ισλαμικό Κράτος.

Με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδοποιούνται οι Αμερικανοί πολίτες για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης σε τουριστικά αξιοθέατα, τόπους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς, λιμάνια, αεροδρόμια και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Η αμερικανική προειδοποίηση σημειώθηκε ενώ η τουρκική οικονομία κατρακυλά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης του τουρισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος.

Πριν μερικές ημέρες εξάλλου ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι δήλωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου ότι υπάρχει ανησυχία για την Τουρκία «με δεδομένη την εκτροπή προς την απολυταρχία».

Σε αυτά οφείλουμε, αναμφίβολα, να συνυπολογίσουμε και την ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα για τις εξελίξεις στη Συρία.

Εκεί άπου οι Αμερικανοί (όπως και οι Ρώσοι, άλλωστε…) θεωρούν τους Κούρδους ως φυσικούς τους συμμάχους στις επιχειρήσεις και ειδικά στην επικείμενη ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Ράκα, προκαλώντας την οργή και ανησυχία της τουρκικής πλευράς που τους χαρακτηρίζει ανοιχτά “τρομοκράτες”.

Έτσι, το παζλ είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο, παρά την προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τηρήσει χαμηλούς τόνους, ειδικά για τη σύλληψη του Αττίλα πριν την επίσκεψη Τίλερσον.

Σχετικά άρθρα