Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους Ιρανούς οπαδούς του να ξεκινήσουν τζιχάντ μέσα στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τους Ιρανούς οπαδούς του να ξεκινήσουν τζιχάντ μέσα στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Με νέο βίντεο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στο οποίο μιλά φαρσί (περσικά), καλεί τους ομοϊδεάτες του σουνίτες στο Ιράν να ξεσηκωθούν ενάντια στο σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας.

Οι σουνίτες στο Ιράν αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού των σχεδόν 75 εκ. μουσουλμάνων της χώρας. Ένα μέρος τους είναι Κούρδοι (βορειοδυτικά) και ένα άλλο Βαλούχοι που ζούνε στα νοτιοανατολικά.

Ο αριθμός των σουνιτών στο Ιράν αφενός μεν είναι μικρός, αφετέρου οι οπαδοί των τζιχαντιστών είναι απειροελάχιστοι.

Το Ισλαμικό Κράτος προφανώς επιδιώκει με αυτό το βίντεο να δημιουργήσει εντυπώσεις, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που χάνει τον πόλεμο τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Το βίντεο έχει τίτλο: “Περσία: Παρελθόν και Παρόν”.

Ξεκινά με μια γρήγορη ματιά στην περσική ιστορία και στη συνέχεια δείχνει Ιρανούς τζιχαντιστές που συμμετέχουν σε μια νέα μονάδα της οργάνωσης που ονομάζεται “Σαλμάν Αλ Φαρίσι” ενώ ασκούνται στην σκοποβολή.

Παρακάτω στο βίντεο βλέπουμε τζιχαντιστές να αποκεφαλίζουν τέσσερις Ιρακινούς στρατιώτες, προφανώς σιίτες, εκ των οποίων ένας ήταν πολιτοφύλακας.

Τρεις Ιρανοί τζιχαντιστές που εμφανίζονται στο βίντεο αναγνωρίστηκαν με τα πολεμικά τους ψευδώνυμα ως οι Αμπού Μουτζαχίντ Αλ Μπαλούσι, Αμπού Σαάντ Αλ Αχγουάζι και Αμπούλ Φαρούκ Αλ Φαρίσι.

Στο βίντεο το Ιράν κατηγορείται ως καταφύγιο αποστατών και απίστων, ότι υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, ότι βοήθησε στη δημιουργία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που καταδιώκει τους σουνίτες.

Το Ιράν κατηγορείται επίσης ότι προσφέρει προστασία στους Εβραίους στο έδαφός του.

Πράγματι, στο Ιράν ζούνε σχεδόν 9.000 – 25.000 Εβραίοι, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος εχθρός του Ισραήλ.

Ο πληθυσμός των Εβραίων με καταγωγή από το Ιράν υπολογίζεται σε σχεδόν 350.000 από τους οποίους οι 200.000 με 250.000 έχουν μετοικήσει στο Ισραήλ και οι υπόλοιποι κυρίως στην Αμερική. Οι Εβραίοι ζούνε στο Ιράν εδώ και 3.000 χρόνια.

Σχετικά άρθρα