Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζεται για την πολιορκία της Ράκα – Οι SDF πλησιάζουν από ανατολικά

Το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζεται για την πολιορκία της Ράκα – Οι SDF πλησιάζουν από ανατολικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Η Οργή του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάχη για τη Ράκα - Η πολιορκία της Ράκα, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέλαβαν αρκετές περιοχές ανατολικά της Ράκα, στη βόρεια Συρία, ύστερα από σφοδρές μάχες με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οι δυνάμεις των SDF απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος τον σιδηροδρομικό σταθμό Αμπού Χασάμπ, στα βόρεια της πόλης Αλ Καραμέχ, στα ανατολικά της Ράκα.

Πλέον ολόκληρη η πόλη Αλ Καραμέχ τελεί υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) όπως και οι στρατηγικής σημασίας σιταποθήκες ανατολικά της Ράκα, της πόλης που οι τζιχαντιστές έχουν ανακηρύξει “πρωτεύουσά” τους στη Συρία.

Τοπικές πηγές μέσα από τη Ράκα μετέδωσαν ότι το Ισλαμικό Κράτος επέβαλλε απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στην πόλη μετά από τις νέες ήττες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά Μέσα, το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις άμυνές του γύρω από τη Ράκα με νέα οχυρώματα προετοιμαζόμενο όσο καλύτερα μπορεί για την πολιορκία που πλησιάζει.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην εφημερίδα Asharq Al Awsat είπε ότι οι τζιχαντιστές άρχισαν να κατασκευάζουν περισσότερες αμυντικές θέσεις γύρω από τη Ράκα, σκάβουν αντιαρματικές τάφρους και ανοίγουν νέα τούνελ.

Οι τζιχαντιστές μάζεψαν και τους χωρικούς από τα περίχωρα της Ράκα και τους μετέφεραν μέσα στην πόλη για να τους έχουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τοπικές πηγές μεταδίδουν ότι το 75% των τζιχαντιστών που βρίσκονταν στη Ράκα την εγκατέλειψαν για τη γειτονική επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία.

Αν και οι τρομοκράτες κατασκευάζουν χαρακώματα και πυροβολεία στα ανατολικά, στα βόρεια και στα δυτικά της πόλης, όλοι οι ηγέτες της οργάνωσης και μεγάλο μέρος των τρομοκρατών έφυγαν από την πόλη, την οποία θα υπερασπιστούν τζιχαντιστές κάτοικοί της και ομοϊδεάτες τους που υποχώρησαν από την επαρχία του Χαλεπιού.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε επίσης χάρη σε όλους τους κατοίκους της Ράκα που είχαν παραβιάσει τους κανόνες του και βρίσκονταν αντιμέτωποι με διάφορες ποινές.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Ράκα είναι χτισμένη στη βόρεια όχθη του Ευφράτη. Ιδρύθηκε στα ελληνιστικά χρόνια με το όνομα Νικηφόριον από τον Σέλευκο τον Α΄ (301-281 π.Χ.).

Ο διάδοχός του Σέλευκος ο Β΄ ο Καλλίνικος (246-225 π.Χ.) μεγάλωσε την πόλη και της άλλαξε όνομα, δίνοντάς της το δικό του, δηλαδή Καλλίνικος. Οι Ρωμαίοι αργότερα την αποκαλούσαν Callinicum.

Ο ανατολικορωμαίος αυτοκράτορας Λέων Α’ ὁ Θραξ (ή αλλιώς Flavius Valerius Leo Augustus), που βασίλεψε στην Κωνσταντινούπολη από το 457 έως το 474 μ.Χ., ξανάχτισε την πόλη το 466 και την ονόμασε Λεοντόπολις.

Το 542 μ.Χ. η πόλη αλώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Πέρσες, οι κάτοικοι της αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Περσία. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανοικοδόμησε.

Το 639 ή το 640 η Λεοντόπολις έπεσε στους μουσουλμάνους, οι οποίοι ήδη την αποκαλούσαν Αλ Ράκα.

Επειδή η πόλη παραδόθηκε με συνθήκη, οι χριστιανοί πέτυχαν προνόμια όπως θρησκευτική ελευθερία και διατήρηση των υπαρχόντων εκκλησιών τους. Απαγορευόταν όμως να χτίσουν νέες εκκλησίες. Μέχρι τον 12ο αιώνα μαρτυρείται επίσης και εβραϊκή συναγωγή στη Ράκα.

Το 796 μ.Χ. ο χαλίφης Χαρούν Αλ Ρασίντ επέλεξε τη Ράκα για πρωτεύουσα του ισλαμικού χαλιφάτου. Επί 13 χρόνια η Ράκα υπήρξε η πρωτεύουσα της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας.

Τον Μάρτιο του 2013 οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) έδιωξαν τους κυβερνητικούς από την πόλη και την κατέλαβαν.

Την περίοδο αυτή η Ράκα έγινε γνωστή ως το «ξενοδοχείο της επανάστασης», επειδή άνθρωποι από όλη τη Συρία κι από άλλες χώρες συνέρρεαν σε αυτήν για να εμπλακούν στην επανάσταση κατά της Δαμασκού.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Ράκα στις 13 Ιανουαρίου 2014, αφού έδιωξε την Αλ Νούσρα και τον FSA.

Αμέσως οι τζιχαντιστές άρχισαν τις ομαδικές εκτελέσεις Αλαουϊτών, της θρησκευτικής αίρεσης που ανήκει και ο πρόεδρος Άσαντ, όπως και όσων θεωρούνταν υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε επίσης όλα τα σιιτικά τζαμιά της πόλης και τις εκκλησίες. Η αρμενική εκκλησία των Μαρτύρων μετατράπηκε από το Ισλαμικό Κράτος σε αρχηγείο του.

Οι χριστιανοί της Ράκα, που αποτελούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή το 10% των κατοίκων της, εγκατέλειψαν στην πλειονότητά τους την πόλη.

Από τότε η Ράκα ανακηρύχτηκε σε «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σχετικά άρθρα