Δεν θα πρέπει να υπογραφεί η “δήλωση της Ρώμης” για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου, εάν είναι «αδύναμη» σε ό,τι αφορά στον κοινωνικό πυλώνα, τόνισε ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με παρέμβασή του την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αυτό που δεν θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε στη Ρώμη θα είναι ομιλίες στο κενό ή απλές ρητορικές. Επείγει μια ισχυρή δράση για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και εμείς οι σοσιαλιστές είμαστε υπέρ» δήλωσε και πρόσθεσε:
«Εάν η Δήλωση της Ρώμης είναι πολύ αδύναμη και δεν περιλαμβάνει σημαντικές αναφορές για την κοινωνική Ευρώπη και τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η ομάδα μου ζητάει να μην υπογραφεί αυτή η Δήλωση».
Σύμφωνα με τον Τζ. Πιτέλα θα έπρεπε να συμμετέχει περισσότερο το ΕΚ στην εκπόνηση της Δήλωσης με ένα ad hoc ψήφισμα.
Αναγνώρισε ότι υπήρξαν ήδη 3 σημαντικές εκθέσεις και δύο σημαντικά ψηφίσματα.
«Όμως εμείς οι σοσιαλιστές» πρόσθεσε, «δεν επαναπαυόμαστε, γιατί οι λαϊκιστές είναι ισχυροί κυρίως όταν εμείς εμφανιζόμαστε αδύναμοι ή όταν δείχνουμε ότι δεν είμαστε ικανοί να εξηγήσουμε τις επιτυχίες μας. Μόνο ενωμένοι και με θάρρος θα μπορέσουμε να τους νικήσουμε» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Τζ. Πιτέλα, η μαγική λέξη αυτών των ημερών είναι «η ταχύτητα». Διευκρίνισε όμως ότι « η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν είναι πανάκεια, είναι μια μέθοδος. Δεν είναι η ουσία. Και το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η ουσία. Να αποφασίσει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει, ποιος ο προορισμός και που θέλει να πάει. Να αποφασίσει για παράδειγμα εάν θέλει ή όχι τη λιτότητα».
Για τον Τζ. Πιτέλα, τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις : η ενότητα της Ευρώπης, η κοινωνική συνοχή και η εδαφική συνοχή. “Χρειαζόμαστε καλύτερα κοινωνικά πρότυπα, καλύτερες συνθήκες ζωής, ένα ισχυρό κοινωνικό πυλώνα, ευρωπαϊκή στρατηγική για τις επενδύσεις και αντιμετώπιση της ανεργίας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τζ. Πιτέλα.
Υπενθυμίζεται πως στις 25 Μαρτίου, οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών συναντώνται στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΟΚ που φέρει το όνομα της ιταλικής πρωτεύουσας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, στη Ρώμη, οι «27» αναμένεται να υπογράψουν μια Διακήρυξη η οποία στόχο έχει να δώσει πειστική απάντηση για το όραμα της Ευρώπης στη μετά Brexit εποχή.
Ωστόσο, όσο κι αν οι «27» αναμένεται να «φορέσουν» την καλύτερη διάθεσή τους για τον εορτασμό, είναι ξεκάθαρο πως η σκιά του Brexit αλλά και οι διαφορετικές αξιώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, θα δυσκολέψουν το εγχείρημα. Γι’ αυτό στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο έντονη η συζήτηση για το «κόνσεπτ» της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην πολιτική δήλωση που θα υπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη.