Την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ενός άλλου σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα προανήγγειλε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φερόμενος σε διεθνή δημοσιεύματα ως ύποπτος για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Σε ομιλία του προς την 8η γενική συνέλευση της ένωσης εταιρειών διαχείρισης ηλεκτρικού, στην Άγκυρα, ο κ. Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προωθήσει φέτος νέα ερευνητικά προγράμματα στις δύο θάλασσες της Τουρκίας, με τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επίσης, υπογράμμισε πως θα διεξαχθούν ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο υπουργός και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν είχε ισχυριστεί πρόσφατα πως πάνω από το 60% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, δημιουργώντας ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται την κυριότητα και την εθνική κυριαρχία των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε πως το 2017 θα είναι σημαντική χρονιά για τις θα λάσσιες έρευνες, θα είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι εξαγγελίες Αλμπαϊράκ προοιωνίζονται ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα είχε πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες πριν από δύο χρόνια, σε κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, που διακόπηκαν μετά την αντίδραση της Λευκωσίας (απείλησε με αναστολή του δια κοινοτικού διαλόγου) και την πίεση της Ουάσιγκτον.
Σε νέα ερευνητικά προγράμματα στις δύο θάλασσες θα δραστηριοποιηθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος πρόσφατα είχε ισχυριστεί πως πάνω από το 60% των παγκόσμιων ενεργειακών κοιτασμάτων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας Μεσογείου μέσω αγωγού από τα κατεχόμενα προς το τουρκικό έδαφος, με σκοπό να περνάει το φυσικό αέριο στο τουρκικό σύστημα αγωγών και να προωθείται προς την Ευρώπη.
Αυτή η προοπτική έχει ατονήσει, αν δεν έχει εγκαταλειφθεί, καθώς απαιτεί πρώτα απ’ όλα τη λύση του Κυπριακού, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Επίσης, η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και η πολιτική Ερντογάν φοβίζουν τις κυβερνήσεις της περιοχής, του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένου, καθώς ένας αγωγός απαιτεί σχέσεις σταθερότητας και εμπιστοσύνης.
Όμως, αν ο αυτός ο αγωγός φαίνεται να ναυαγεί, τα σχέδια της Αγκυρας για γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο ξεδιπλώνονται ταχύτατα.
Ο Αλμπαϊράκ έκανε λόγο για έναρξη των ερευνών στο τέλος Μαρτίου και δεν αποκλείεται να θέλει η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει τα ερευνητικά σκάφη ως φορέα εθνικιστικής προπαγάνδας και καταγραφής διεκδικήσεων, με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν ανήκουν στην Τουρκία.
Άλλωστε, πέραν της κυπριακής ΑΟΖ, υπάρχει και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, την οποία συχνά πυκνά δεσμεύουν οι Τούρκοι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια.