Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν: Αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι μια χώρα εκτός Ε.Ε.

Κομισιόν: Αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι μια χώρα εκτός Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία,

Η Σκωτία, η οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit,στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, θα είναι μια χώρα εκτός Ε.Ε. και θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την Δευτέρα πως θα ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, αφήνοντας να πλανάται ξανά η απειλή της διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα» για να γίνει μέλος της ΕΕ, είχε πει.

Σχετικά άρθρα