Μέσα στη φασαρία που ξέσπασε το Σαββατοκύριακό μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επειδή δεν επιτρέπουν στα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκά εδάφη για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που εάν νικήσει το “ναι” θα ακολουθήσει η “σουλτανοποίηση” του Ερντογάν, “παράπεσαν” οι δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με τους S-300.
Ο Τούρκος Πρόεδρος και “θέλω να γίνω σουλτάνος” προσπαθεί να αγοράσει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, τώρα που αισθάνεται ότι τα έχει καλά με τη Μόσχα, για δύο λόγους. α) Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θεωρείται το “απόλυτο όπλο” και β) επειδή δεν βλέπει να έχει και πολύ “μέλλον” με τη Δύση φροντίζει να εξοπλιστεί “εναλλακτικά”.
Πολλοί την έχουν πέσει στον Ερντογάν και του λένε ότι δεν γίνεται να αγοράσει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ότι δεν είναι “σωστό” και ότι δεν είναι “συμβατό” με τα ΝΑΤΟϊκά όπλα της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν όμως έχει ένα δυνατό επιχείρημα να απαντά και εδώ που τα λέμε ίσως είναι και το μοναδικό του λογικό επιχείρημα εδώ και καιρό. “Αφού η Ελλάδα έχει S-300 εγώ γιατί να μην έχω;”.
Βεβαίως η ιστορία των ελληνικών S-300 είναι αρκετά περιπετειώδης. Βασικά δεν τους παρήγγειλε η Ελλάδα αλλά η Κύπρος και κατέληξαν στο ελληνικό οπλοστάσιο ύστερα από πολλά κύματα.
Αλλά ακόμα κι έτσι, ο Ερντογάν διαθέτει ένα ισχυρό επιχείρημα. Η Ελλάδα έχει τους S-300 από την αρχή της χιλιετίας, εκείνος γιατί να μην τους έχει;
Κι αυτό ακριβώς δήλωσε:
«Πραγματοποιούμε εργασίες με τη Ρωσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
»Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία μας είχαν καταθέσει προτάσεις (αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα). Τότε η πιο υψηλή προσφορά ήταν από τη Ρωσία.
»Όμως η Ρωσία κατέστησε χαμηλότερη την προσφορά. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους Ρώσους.
»Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε αποτέλεσμα.
»Υπάρχουν και ορισμένοι που προβάλλουν ενστάσεις φέρνοντας στην ατζέντα την αντίληψη του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτή δεν είναι σωστή προσέγγιση.
»Σήμερα και η Ελλάδα χρησιμοποιεί τους πυραύλους της Ρωσίας.
»Υπάρχουν και ορισμένοι που λένε “η Ελλάδα θα τους αφαιρέσει από την λίστα (των οπλικών συστημάτων)”.
»Είτε τους αφαιρέσει είτε όχι όλοι δημιουργούν σύμφωνα με τους ίδιους την δική τους αμυντική προσέγγιση.
»Εάν δεν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε και να εξασφαλίσουμε τις ευκαιρίες αυτές εντός του ΝΑΤΟ, τότε και βέβαια θα πρέπει να σκεφτούμε τον εαυτό μας.
»Επίσης, υπάρχουν διάφορες διαστάσεις του εν λόγω ζητήματος.
»Είδαμε αυτά που έλαβαν χώρα στη Συρία. Είδαμε δυστυχώς στα χέρια των τρομοκρατών τα όπλα χωρών που είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Και δεν πρόκειται για ελαφρύ, αλλά για βαρύ οπλισμό. Το ίδιο και στο Ιράκ.
»Στην περίπτωση αυτή και βέβαια θα λάβουμε τα μέτρα μας.
»Το ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ δε σημαίνει ότι δεν έχουμε ανεξαρτησία.
»Παράλληλα με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ μπορούμε επίσης να πραγματοποιούμε συγκεκριμένες εργασίες με τη Ρωσία.
»Δεν βρίσκουμε σωστή την παρεμπόδιση τους ή τις δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή».