Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτικό κράξιμο στον Ολάντ: Απαράδεκτος, δεν έπρεπε να επιτρέψει την ομιλία Τσαβούσογλου

Πολιτικό κράξιμο στον Ολάντ: Απαράδεκτος, δεν έπρεπε να επιτρέψει την ομιλία Τσαβούσογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Μαρκ Ερό, Μαρίν Λεπέν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Φρανσουά Ολάντ, Φρανσουά Φιγιόν,

Πυρ ομαδόν κατά του Ολάντ εξαπέλυσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι Φιγιόν, Μακρόν και Λεπέν γιατί επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλήσει σήμερα Κυριακή σε συγκέντρωση χιλίων τούρκων στην πόλη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, διασπώντας έτσι το ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Ερντογάν.

Κατά τη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τσαβούσογλου, προσκεκλημένος τοπικής τουρκικής οργάνωσης, επετέθη κατά της Ολλανδίας, την οποία χαρακτήρισε «πρωτεύουσα του φασισμού».

«Φασισμός», «ναζισμός»: οι ίδιοι όροι χρησιμοποιήθηκαν και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ολλανδίας σήμερα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε εκστρατεία στο Μετς υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία για την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, που κατηγορείται για αυταρχική παρεκτροπή, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπόθεση, αλλά και οι λέξεις και ο πρωτοφανής τόνος των δηλώσεων των τούρκων αξιωματούχων προκάλεσαν την αντίδραση των υποψηφίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», την ώρα που παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

«Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» . «Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας , των αξιών μας», είπε.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν». Ομως «πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική. Όταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη».

Σχετικά άρθρα