Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως “εμπόδιο” για την επέκτασή της στα δυτικά Βαλκάνια

Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως “εμπόδιο” για την επέκτασή της στα δυτικά Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Μεγάλη Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία,

Στους ευρύτερους νέο-οθωμανικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας που αποσκοπούν στην επέκταση των επιρροών της Άγκυρας προς Δυσμάς, η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα ως «εμπόδιο» παρεμβαλλόμενο στους στόχους της στον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με ανάλυση του Κ. Ι. Αγγελόπουλου στην “Επένδυση”.

Ειδικότερα σήμερα, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η εξωτερική πολιτική της Αθήνας επικεντρώνει την προσοχή της στη μείζονα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Σκόπια.

Η γειτονική Δημοκρατία απειλείται με διαμελισμό εξαιτίας της ανοικτής εμφυλιακής πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης Σλάβων και Αλβανών στο έδαφος της.

Πρόκειται για μια σύγκρουση που φαίνεται να «σκηνοθετείται» από τα Τίρανα με έντονο το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για την κατάληξή της.

Και στο παιχνίδι αυτό, που ενισχύει την προοπτική δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας», προσφέρει η Τουρκία υποστήριξη στα Τίρανα, όπως και στο Κόσοβο.

Η Άγκυρα ως προστάτης των Αλβανών και Κοσοβάρων μουσουλμάνων συνδέει την πολιτική της απέναντι τους σε συνδυασμό με τις βλέψεις της στην ελληνική Θράκη, γράφει ο Κ. Ι. Αγγελόπουλος.

Η Αθήνα γνωρίζει, συνεχίζει ο ίδιος, ότι ένας «διαμελισμός» της σκοπιανής «Μακεδονίας» θα προκαλέσει προβλήματα συνόρων δίπλα στην Ελλάδα και θα ενισχύσει τη βαλκανική πολιτική της Τουρκίας.

Στόχος της τελευταίας είναι η στρατηγική απομόνωση της Ελλάδας απ’ τα Δυτικά Βαλκάνια και η απόλυτη διασφάλιση της τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αδριατική, στην όποια βαλκανική «νέα αρχιτεκτονική» ξεκινήσει προσεχώς.

Είναι, λοιπόν, ένα νέο και σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η υπόθεση της κρίσης που διαπερνά την ΠΓΔΜ και θυμίζει, μάλιστα, την προ καιρού «πρόβλεψη» Αμερικανού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για τεμαχισμό τη γειτονικής μας Δημοκρατίας και διανομή εδαφών της στις γειτονικές χώρες, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος της “Επένδυσης”.

Σχετικά άρθρα