Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση “εντάσεων” στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση “εντάσεων” στον Περσικό Κόλπο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Περσικός Κόλπος, Τεχεράνη, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν «ένταση» στον Περσικό Κόλπο μετά τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας.

«Ένα πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που διέσχιζε τα στενά του Xoρμούζ άλλαξε την πορεία του για να πλησιάσει σε απόσταση 550 μέτρων τα πλοία των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια μη επαγγελματική στάση», δήλωσε ο ναύαρχος Μεχντί Χασεμί.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχουν κακούς, παράνομους και προκλητικούς σκοπούς. Όχι μόνο δεν επιθυμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Χορμούζ, αλλά επιζητούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο επέκρινε την Τρίτη τη «μη επαγγελματική» συμπεριφορά ιρανικών πολεμικών πλοίων, έπειτα από κάποια περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα στα στενά του Χορμούζ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ιρανική φρεγάτα πλησίασε σε απόσταση «τουλάχιστον 150 μέτρων» την προηγούμενη Πέμπτη το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USNS Invincible.

Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο, ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης πλησίασαν σε απόσταση «περίπου 300 μέτρων» το USNS Invincible, σύμφωνα με τον Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν ελιγμοί από το αμερικανικό πλοίο ή τα πλοία που το συνοδεύουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει τακτικά «τις παρενοχλήσεις» των πλοίων της από ιρανικά πλοία.

Σχετικά άρθρα