Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι (SDF) και κυβέρνηση της Συρίας σε κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας

Κούρδοι (SDF) και κυβέρνηση της Συρίας σε κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Μπαμπ, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών, δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να παραχωρήσουν ορισμένες κοινότητες στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τους Ρώσους προκειμένου να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις της Τουρκίας και των ισλαμιστών μισθοφόρων του Ερντογάν στη βορειοδυτική Συρία.

Η ανακοίνωση είναι εντελώς απροσδόκητη, γιατί είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι μαχητές -οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος- εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραχωρήσουν εδάφη στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας, συμμάχου της Ρωσίας.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ, μέρος των SDF, ανέφερε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή ανάμεσα σε εκείνες και στους τουρκόφιλους ισλαμιστές.

«Εμείς, το Συμβούλιο της Μάνμπιτζ (CMM), ανακοινώνουμε ότι καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να παραχωρήσουμε στους συνοριοφύλακες του κράτους της Συρίας, χωριά στη γραμμή του μετώπου με την Ασπίδα του Ευφράτη», όπως αποκαλείται η επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία μαζί με ισλαμιστές μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), αναφέρει το Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η περιοχή που θα παραχωρηθεί βρίσκεται ανάμεσα στη Μάνμπιτζ και την Αλ Μπαμπ, πόλη που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός και οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές την περασμένη εβδομάδα από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αυτοί οι «συνοριοφύλακες» θα έχουν ως αποστολή να προστατεύουν τη γραμμή που χωρίζει την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και εκείνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των ισλαμιστών του FSA.

Η Τουρκία εξαπολύει ήδη πλήγματα κατά των πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας αν δεν αποσυρθούν από την πόλη Μάνμπιτζ που βρίσκεται κοντά στην τουρκική μεθόριο. Να σημειωθεί ότι στη Μανμπίτζ έχουν αναπτυχθεί και αμερικανικά στρατεύματα ως “ασπίδα” στους Κούρδους απέναντι στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πάντως, ανέφερε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία συμφώνησαν με τη Ρωσία να παραδώσουν χωριά στη γραμμή του μετώπου στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης είναι ψευδείς. Αλλά τι να πει και ο άμοιρος ο Τούρκος που μπήκε στη Συρία ως κατακτητής και πιάστηκε ως ποντίκι στη φάκα.

Σχετικά άρθρα