Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών τους, αλλά και να συνεργαστούν μεταξύ άλλων, στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παρά τις δηλώσεις που είχαν ανταλλάξει κατά το παρελθόν σε έντονο ύφος οι ηγεσίες των δύο αντίπαλων αυτών χωρών.
Η Τεχεράνη και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία
Η Τεχεράνη και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, με τη σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την Τουρκία, που έχει κυρίως σουνιτικό πληθυσμό, να υποστηρίζει τις δυνάμεις της σουνιτικής ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησαν το Ιράν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας και του Ιράκ και για σεχταρισμό, με την Τεχεράνη να αντιδρά κλητεύοντας τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράν.
Σε μια ξεχωριστή απάντηση στις κατηγορίες της Άγκυρας, ο Ροχανί τόνισε την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ότι:
«Το Ιράν στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα των περιφερειακών χωρών… ιδιαίτερα του Ιράκ και της Συρίας».
«Η επίλυση των πολιτικών διαφορών (μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας) μπορεί να οδηγήσει σε σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, κατά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, στο περιθώριο μιας συνόδου οικονομικής συνεργασίας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.
Η περιφερειακή αντιπαλότητα των δύο χωρών δεν είναι νέα, αλλά πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την όξυνση της ρητορικής της Άγκυρας με την προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ έχει επικρίνει έντονα το Ιράν, όπως και την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη το 2015 με την Ομάδα Χωρών 5+1, ενώ η Τουρκία ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον.
Επίσης η Τουρκία επιτιθέμενη στο Ιράν προσπαθεί να “γλείψει” τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ που για ξεχωριστούς λόγους θεωρούν το Ιράν τον υπ αριθμό ένα εχθρό τους.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο IRNA δήλωσε, ότι η Άγκυρα εκτίμησε τις εκφράσεις υποστήριξης της Τεχεράνης προς την τουρκική κυβέρνηση κατά την διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
«Το Ιράν βρισκόταν στο πλευρό μας, στηρίζοντας την κυβέρνηση μας κάθε λεπτό εκείνη την νύχτα (σ.σ. του πραξικοπήματος), ενώ κάποιες άλλες χώρες επικοινώνησαν μαζί μας μέρες ή ακόμη και εβδομάδες αργότερα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος», επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο ιρανικό πρακτορείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είχε χαρακτηρίσει «αγνώμονα γείτονα» την Τουρκία, προσθέτοντας πως: «Η Τουρκία μας κατηγορεί για σεχταρισμό αλλά δεν θυμάται ότι δεν κοιμηθήκαμε την βραδιά του πραξικοπήματος», ενώ σε μια “έκρηξη” είχε απειλήσει την Τουρκία ότι “το Ιράν δεν κάνει για πολύ καιρό ακόμα υπομονή”.
Τη μια εβδομάδα βρίζονται, την άλλη “αγαπιούνται”. Ανατολίτικα παζάρια.