Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Politico “στήνει” εκδήλωση για “ενωμένη” Κύπρο στην Ουάσιγκτον με όλα τα… χανουμάκια

Το Politico “στήνει” εκδήλωση για “ενωμένη” Κύπρο στην Ουάσιγκτον με όλα τα… χανουμάκια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έσπεν Μπάρθ Έιντε, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Ρεξ Τίλερσον,

Την τακτική των ίσων αποστάσεων ακολουθεί και ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον, γράφει ο Κώστας Βενιζέλος στον κυπριακό “Φιλελεύθερο”, σε άρθρο με τίτλο «Πρώτη Τίλερσον για Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, με δική του πρωτοβουλία, είχε χθες βράδυ την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα μίλησε και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται στο Πακιστάν εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας.

Η πρακτική αυτή, δηλαδή των ίσων αποστάσεων, είναι βαθιά ριζωμένη στη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της Άγκυρας για εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς.

Ο κ. Τίλερσον, ως διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, είχε πολλές επαφές στο παρελθόν με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Χθες, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζήτησαν το Κυπριακό, διμερή θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Κορνήλιος Κορνηλίου, διαβίβασε την επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος πρέσβης ενεχείρισε την επιστολή στη διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος ενημερώνει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με βασικό θέμα την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, στέλνουν στη Λευκωσία τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για να πραγματοποιήσει έναν νέο γύρο επαφών με στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Άιντα θα έχει συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τον Ακιντζί.

Η Λευκωσία, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμηνύει ωστόσο πως η ρητορική της Άγκυρας δεν προσφέρει τίποτε.

Εάν η Τουρκία ήθελε λύση, ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, τότε δεν θα έθετε θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στους πολίτες της και θα συναινούσε σε καθορισμό ημερομηνίας για νέα συνάντηση στη Γενεύη.

Εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με Άίντα και «Πολίτικο»

Μια εκδήλωση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον με θέμα τη στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη σε μια ενωμένη Κύπρο.

Οργανωτής, το Atlantic Council. Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι οι συμμετοχές.

Μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και η ανώτερη πολιτική συντάκτρια του «Πολίτικο» Σάρα Στεφανίνι.

Σημειώνεται πως το «Πολίτικο» είχε επιτεθεί πρόσφατα κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (τον έθεσε εκτός… Κυπριακού) ενώ σε άλλο δημοσίευμά του είχε αναφερθεί αρνητικά για τον ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Τόσο στην Αθήνα όσο και τη Λευκωσία φαίνεται να γνωρίζουν την πηγή των διαρροών αυτών.

Σχετικά άρθρα