Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν: Η αποικιοκρατική Γαλλία έκανε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Αλγερία

Μακρόν: Η αποικιοκρατική Γαλλία έκανε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στην Αλγερία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλγερία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν,

Σφοδρή κριτική από τους αντιπάλους του στην κούρσα για την προεδρία, προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν με την δήλωσή του ότι η ιστορία της Γαλλίας στην Αλγερία ήταν ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε σφοδρή κριτική από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν για δηλώσεις του σε επίσκεψή του στην Αλγερία την Τρίτη. Είχε πει μάλιστα πως η αποικιοκρατική πρακτική της Γαλλίας «είναι πραγματικά βάρβαρη και αποτελεί μέρος του παρελθόντος το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ζητήσουμε συγγνώμη σε εκείνους που πληγώθηκαν».

Οι Αλγερινοί ζούσαν για 132 χρόνια υπό γαλλική κυριαρχία έως ότου κερδίσουν την ανεξαρτησία τους το 1962 σε έναν αιματηρό πόλεμο, με 1,5 εκατομμύρια αλγερινούς νεκρούς, σύμφωνα με την αλγερινή κυβέρνηση.

Λεπέν: Θες να γίνει πρόεδρος και κατηγορείς τη χώρα σου;

Σήμερα, η ηγέτιδα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε με ανάρτησή της στο facebook: «Υπάρχει τίποτε χειρότερο όταν θες να γίνεις πρόεδρος από το να μεταβαίνεις στο εξωτερικό και να κατηγορείς την χώρα της οποίας θες να ηγηθείς για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;»

Φιγιόν: Ανάξιο για υποψήφιο πρόεδρο

Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία: «Αυτή η αντιπάθεια στην ιστορία μας, αυτή η διαρκής μεταμέλεια είναι ανάξια για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Δεν υπαναχωρεί ο Μακρόν

Ο Μακρόν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και με δήλωση του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τόνισε: «Πρέπει να βρούμε το κουράγιο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», επισήμανε. «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε για πάντα στη σκιά αυτής της τραυματικής εμπειρίας των δύο χωρών;», αναρωτήθηκε ο κεντρώος υποψήφιος

Ενώ απομένουν δύο μήνες έως την διεξαγωγή των εκλογών, οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις αναδεικνύουν τον Μακρόν ως τον επικρατέστερο για τον προεδρικό θώκο.

Πριν την επικράτηση του στις εκλογές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχε ισχυριστεί ότι έχει φτάσει η στιγμή για να γυρίσει η σελίδα στην αποικιοκρατική ιστορία της Γαλλίας στην Αλγερία, χωρίς όμως να προχωρήσει και να ζητήσει επίσημη συγγνώμη, την οποία πολλοί αλγερινοί επιθυμούν να ακούσουν.

Σχετικά άρθρα