Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tagesspiegel: Επικίνδυνο πόκερ Σόιμπλε – Η ΕΕ δεν μπορεί να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία

Tagesspiegel: Επικίνδυνο πόκερ Σόιμπλε – Η ΕΕ δεν μπορεί να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Αλέξης Τσίπρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ευρωζώνη, Εφημερίδα Tagesspiegel, Χρεοκοπία,

Σε σχόλιο της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel με τίτλο «Επικίνδυνο πόκερ» σχολιάζει την επανεμφάνιση της ρητορικής Σόιμπλε περί Grexit, με την οποία ο γερμανός υπουργός ρισκάρει με μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης.

«Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει γρήγορα: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.» Όπως αναφέρει το σχόλιο τότε το ενδεχόμενο Grexit ή αλλιώς Graccident ακουγόταν σαν το όνειρο κάποιων πολιτικών στην Ελλάδα, και όχι μια γενική τάση στην Ευρώπη.

«Για τη δυνατότητα κάποιοι αιθεροβάμονες πολιτικοί να επιτρέψουν ένα Grexit, σήμερα δε γίνεται ούτε λόγος. Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά τοπ Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος».

Για το λόγο προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο όλο παιχνίδι».

Σύμφωνα με τον σχολιογράφο ο Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά όταν κάνει λόγο ξανά για Grexit είναι σαν να επαληθεύει τις «προφητείες» όλων εκείνων που έχουν προβλέψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο αυτό, «όπως ο πιθανός, μελλοντικός πρέσβης των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, Τεντ Μάλοχ».

Τέλος σύμφωνα με το σχόλιο εάν σε αυτή την «παρτίδα πόκερ» αυτό μπει και ο έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ένας: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…)Aλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».

Σχετικά άρθρα