Το σχέδιο της κυβέρνησης Μέρκελ για εντατικοποίηση των απελάσεων όσων δεν λαμβάνουν άσυλο έχει προκαλέσει πανικό σε πρόσφυγες που φοβούνται διώξεις στην πατρίδα τους, τονίζει στην DW η σύμβουλος προσφύγων Μ. Σακούρα.
Η γερμανική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα ομόσπονδα κρατίδια, έχει δρομολογήσει νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την εντατικοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης προσφύγων και μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Οι επικείμενες αλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει φόβο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους, επισημαίνει στην DW η Μαρία Σακούρα, σύμβουλος προσφύγων στη Διακονία της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βούπερταλ.
Όπως τονίζει, «για όσους πλήττονται, τα νέα μέτρα σημαίνουν κατά πρώτο λόγο πανικό. Φοβούνται πολύ ότι θα υπάρξουν και εντελώς αδικαιολόγητες απελάσεις, ότι δεν θα έχουν νομική υποστήριξη εάν τους συγκεντρώσουν μαζικά σε κάποιο κέντρο από το οποίο ίσως δεν θα βγουν ποτέ, δεν θα έχουν επαφή με κανέναν, και κυρίως φοβούνται ότι όλα αυτά μπορεί να συμβούν μέσα σε μια νύχτα».
Σύμφωνα με τη Μαρία Σακούρα, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα είναι εκτεθειμένοι σε βία και διώξεις. Πόσο δικαιολογημένος είναι όμως ο φόβος και ο πανικός τους μπροστά στα νέα μέτρα που έχει δρομολογήσει η γερμανική κυβέρνηση; «Για να είμαι ειλικρινής, μετά την εξέλιξη στο σύστημα ασύλου τα τελευταία δύο χρόνια, θεωρώ αυτούς τους φόβους πολύ δικαιολογημένους», σχολιάζει η Μ. Σακούρα.
Απελάσεις στο Αφγανιστάν παρά τους σοβαρούς κινδύνους
Ανάμεσα στους πρόσφυγες που συμβούλεψε τις τελευταίες ημέρες η ίδια ήταν και ένας νεαρός αφγανός πατέρας, ο οποίος της εξομολογήθηκε ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα παραμονής τουλάχιστον η γυναίκα και τα παιδιά του. Ο ίδιος είχε ακούσει ότι γυναίκες που ανατρέφουν μόνες τα παιδιά τους δεν απελαύνονται στο Αφγανιστάν.
Παρά τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η γερμανική κυβέρνηση διενήργησε πρόσφατα δύο επιχειρήσεις ομαδικής απέλασης Αφγανών. Στην άποψη του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι υπάρχουν εντός της χώρας ασφαλείς περιοχές για την προστασία όσων απελαύνονται, η Μαρία Σακούρα επικαλείται τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, που καταγράφουν δραματική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.
Όπως τονίζει η ίδια, η σχεδιαζόμενη μετάβαση σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα, τόσο σε ό,τι αφορά την εξέταση αιτήσεων ασύλου όσο και τις απελάσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην εξετάζονται οι περιπτώσεις ατομικά αλλά με μαζικό τρόπο. Όπως σχολιάζει η Μαρία Σακούρα, «αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό όταν κρίνεται η τύχη των ανθρώπων».