Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτοφυλακή από 2.000 Γιαζίντι τέθηκε υπό τις εντολές των Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ

Πολιτοφυλακή από 2.000 Γιαζίντι τέθηκε υπό τις εντολές των Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μασούντ Μπαρζανί, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν (HPÊ), Νινευή, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές,

Οι Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν (Γης των Γιαζίντι) ανακοίνωσαν ότι εντάσσονται στις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, αποδέχτηκε την ένταξή τους.

Οι Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν είναι μια πολιτοφυλακή Κούρδων Γιαζίντι (ζωροαστριστών-ηλιολατρών) που συγκροτήθηκε μετά την εισβολή των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη γη των Γιαζίντι, στην περιοχή του Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014.

Ιδρυτής και οπλαρχηγός της είναι ο Χαϊντάρ Σέσο (Haydar Shesho), Κούρδος Γιαζίντι με γερμανική υπηκοότητα.

Η δύναμη της εν λόγω πολιτοφυλακής υπολογίζεται στους 2.500 περίπου μαχητές και είναι μεγαλύτερη αριθμητικά από τις Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), επίσης πολιτοφυλακή των Γιαζίντι που τελεί όμως σε στενή συμμαχία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Αν και έχουν αρκετούς μαχητές οι Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν δεν είναι ιδιαίτερα πολεμικά δραστήριες και ο οπλισμός των ανδρών τους υστερεί σε σχέση με τις άλλες ένοπλες κουρδικές μονάδες.

Οι Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν, που μισθοδοτούνται από την ιρακινή κυβέρνηση, ισχυρίζονταν μέχρι πρότινος ότι αποτελούν τη μοναδική ντόπια και συνάμα ανεξάρτητη ένοπλη δύναμη των Γιαζίντι.

Οι άλλες πολιτοφυλακές των Γιαζίντι συνδέονται με διάφορα κουρδικά πολιτικά κόμματα.

Ο Χαϊντάρ Σέσο και η οικογένειά του έφυγαν από το Ιράκ τη δεκαετία του 1990 εξαιτίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Πήγαν στη Γερμανία όπου και πήραν τη γερμανική υπηκοότητα.

Μετά τις σφαγές των τζιχαντιστών το 2014 στη γη των Γιαζίντι, ο Χαϊντάρ μαζί με τον θείο του Κασίμ Σέσο και αρκετά από τα ξαδέλφια του επέστρεψαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν για την πατρίδα τους.

Η αρχικά μικρή τους δύναμη εξελίχθηκε σε μια γεμάτη πάθος πολιτοφυλακή. Αν και υποστήριζε πάντα την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Χαϊντάρ Σέσο αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στο κόμμα του προέδρου Μπαρζανί, στο Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, δηλώνοντας ότι δεν πολεμά για κανένα κόμμα αλλά μόνο για τους Γιαζίντι.

Εξαιτίας αυτής της δήλωσής του συνελήφθη στις 5 Απριλίου 2015 από τους Πεσμεργκά με την κατηγορία ότι συγκροτούσε μη κανονική πολιτοφυλακή αλλά μια εβδομάδα μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στη συγκρότηση της “Συμμαχίας του Σιντζάρ”, ενός συνασπισμού στον οποίο εντάχθηκαν όλες οι πολιτοφυλακές που συγκροτήθηκαν από Γιαζίντι και κυρίως δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Η Συμμαχία του Σιντζάρ συμμετείχε στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης Σιντζάρ από το Ισλαμικό Κράτος (Νοέμβριος 2015) στην οποία πολέμησαν ενωμένες όλες οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Από τότε η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν λογάριαζε τις Μονάδες Προστασίας του Εζιντχάν, που άλλαξαν το όνομά τους σε Δύναμη Προστασίας του Εζιντχάν, ως παρακλάδι του PKK.

Η οικογένεια των Μπαρζανίδων, που κυβερνά το ιρακινό Κουρδιστάν, ως παλιοί κοτζαμπάσηδες είναι πολιτικοί αντίπαλοι με τις σοσιαλπατριωτικές οργανώσεις που αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό τους ηγέτη τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το PKK είναι πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Μπαρζανί.

Ο Καντίμ Σέσο που τώρα διοικεί τη δύναμη (κάποιος ξάδελφος προφανώς), δήλωσε στο BasNews ότι 2.000 από τους άνδρες του θα ενταχθούν στους Πεσμεργκά και θα λαμβάνουν διαταγές μόνο από τον πρόεδρο Μπαρζανί που είναι και ο αρχιστράτηγος των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τις μέχρι τώρα ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ των κουρδικών πολιτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και φαίνεται να ωφελεί τον πρόεδρο Μπαρζανί εις βάρος των οτσαλανικών.

Σχετικά άρθρα