Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την άνοιξη η Τουρκία θα εισβάλει στο Ιράκ για να χτυπήσει το κουρδικό PKK

Την άνοιξη η Τουρκία θα εισβάλει στο Ιράκ για να χτυπήσει το κουρδικό PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο αρθρογράφος της Hurriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφει ότι καθώς η Άγκυρα περιμένει την Ουάσιγκτον να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το ζήτημα των κουρδικών κομμάτων ΡΚΚ (Τουρκίας) και PYD (Συρίας), την ίδια στιγμή κάνει ετοιμασίες για νέα επίθεση την άνοιξη εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Στόχος της Τουρκίας είναι να εισβάλει στο Ιράκ και να εγκαταστήσει στο έδαφός του μία μόνιμη στρατιωτική δύναμη (όπως αυτή που εισέβαλε στη Συρία με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη) και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα τείχος υποτίθεται “εναντίον της τρομοκρατίας”.

Ο Σελβί θεωρεί ότι η συγκυρία δεν βοηθάει για συνομιλίες με τον αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παρά τη διάθεση του τελευταίου να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Όπως γράφει, οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι δεσμοί των ΗΠΑ με το ΡΚΚ είναι πιο σημαντικό από τον Οτσαλάν και ότι εξαιτίας αυτού έχουν διαταραχτεί οι ισορροπίες.

Γράφει ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα λάβουν χώρα δύο σημαντικές εξελίξεις για το ζήτημα και ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η επαφή της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Θεωρεί ότι ο λόγος που η Τουρκία αποφεύγει να απαντήσει στα ισλαμοφοβικά μηνύματα του Τραμπ έχει να κάνει την επιθυμία διατήρησης καλής σχέσης με τις ΗΠΑ όπου ένα από τα θέματα που θα προτάξει είναι η σχέση του ΡΚΚ με το PYD.

Όπως φαίνεται η επίσκεψη της Τερέσα Μέι στην Άγκυρα έπειτα από την επίσκεψή της στις ΗΠΑ αποτέλεσε ένα μήνυμα για μια δυνατή συνεργασία μεταξύ, ΗΠΑ, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ η Τουρκία έχει έτοιμο τον φάκελο που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τραμπ στο οποίο θα αποδεικνύονται οι δεσμοί του ΡΚΚ με το (σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα Συρίας) PYD καταλήγει ο Σελβί.

Σχετικά άρθρα