Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To Brexit ενισχύει το κίνημα για ανεξάρτητη Σκωτία

To Brexit ενισχύει το κίνημα για ανεξάρτητη Σκωτία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Νίκολα Στάρτζεον, Σκωτία, Τερέζα Μέι,

To κίνημα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι για «σκληρό» Brexit, προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, που δημοσιεύει σήμερα Τετάρτη η Herald Scotland.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 49% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης -ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση-, με το 51% να είναι κατά και αφού εξαιρέθηκαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω».

Ωστόσο, ένα ποσοστό 56% με 44%, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος πριν αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ.

Το 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά περίπου 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τον περασμένο χρόνο το τοπίο άλλαξε.

Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο απέρριψε τα σχέδια της Μέι για τον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ σε μια συμβολική, μη δεσμευτική ψηφοφορία που πραγματοποίησε την Τρίτη -ένδειξη της διαφωνίας αναφορικά με το Brexit μεταξύ Σκωτίας και Λονδίνου.

Μια πλειοψηφία Σκωτσέζων υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) -το μεγαλύτερο κόμμα στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο- έκρινε ότι πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα αν απορριφθούν οι θέσεις του για το Brexit.

Ο βουλευτής των Πρασίνων της Σκωτίας Ρος Γκριρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι η Σκωτία σχεδόν σίγουρα οδεύει προς νέο δημοψήφισμα μετά την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας του Νταντί Τhe Courier αναφέρει ότι η Μέι θεωρεί πως η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα ζητήσει σε δύο εβδομάδες την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος και ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας επεξεργάζεται μια στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του ενδεχόμενου.

Η Σκωτία έχει πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, δηλαδή κατά τι περισσότερο από το 8% του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπήρξε ανεξάρτητη μέχρι το 1707 που το βασίλειο της Σκωτίας ενώθηκε με αυτό της Αγγλίας, με την υπογραφή της Ενωτικής Πράξης μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο κρατών και την δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.

Σκωτσέζος υπουργός: Θα πρέπει να έχουμε λόγο στην επιστολή

Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ προτού συμφωνήσει με τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για τη μορφή της επιστολής για την έναρξη της διαδικασίας «διαζυγίου», δήλωσε ο υπουργός Brexit της Σκωτίας.

Ο Μάικλ Ράσελ δήλωσε ενώπιον επιτροπής βουλευτών στο Λονδίνο ότι δεν γνωρίζει πότε σχεδιάζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να υποβάλει επιστολή προς την ΕΕ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ και ότι δεν του έχει παρουσιάσει κάποιο προσχέδιο.

Η τέταρτη συνάντηση της κοινής υπουργικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, για συνομιλίες με την βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της επιτροπής στην επιστολή ο Ράσελ απάντησε: «Δεν θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός αν…έχει υπάρξει προσπάθεια να εξασφαλιστεί συμφωνία για την επιστολή».

Σχετικά άρθρα