Ο Χένρι Μπάρκεϊ (Henri Barkey), διευθυντής Μέσης Ανατολής του Κέντρου Γουίλσον στην Ουάσιγκτον, εξέφρασε την άποψη ότι επειδή πολλοί από τους στρατηγούς που διώκονται από την τουρκική κυβέρνηση είναι φιλονατοϊκοί και φιλοαμερικανοί, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.
“Συνέβη στην ουσία πολύ γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν προσχεδιασμένες οι διώξεις στον στρατό και ίσως εξηγεί γιατί υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος από κάποια στοιχεία”, είπε ο Μπάρκεϊ από το πάνελ συζήτησης που οργάνωσε τη 1η Φεβρουαρίου το Bipartisan Policy Center.
“Μετά το πραξικόπημα 149 στρατηγοί και ναύαρχοι εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτοί αντιστοιχούν στο 46% των Τούρκων στρατηγών. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι 149 δεν αναμίχθηκαν στο πραξικόπημα, διότι εάν είχαν εμπλακεί θα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι από 6 ή 10 χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους”.
“Όταν κοιτάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι στρατηγοί συνειδητοποιούμε ότι πολλοί από αυτούς, και μάλλον οι περισσότεροι – εννοώ ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσω ακριβώς- αλλά πολλοί από αυτούς είναι φιλοαμερικανοί και φιλονατοϊκοί στρατηγοί. Και αντικαταστάθηκαν τώρα πιθανώς από περισσότερο εθνικιστές στρατηγούς. Οι συνέπειες αυτού, με μακροχρόνιους όρους, είναι για την ακρίβεια ιδιαίτερα σοβαροί”, πρόσθεσε.
Εκφράζοντας την άποψη ότι αυτοί οι νέοι στρατηγοί “που δεν μετέχουν στην ιστορία της Συμμαχίας, στη συμπάθεια προς τη Συμμαχία”, είπε:
“Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγουν από το ΝΑΤΟ, αλλά σημαίνει ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με τη σχέση [της Τουρκίας] με το ΝΑΤΟ… Η σχέση με το ΝΑΤΟ θα γίνει πολύ περισσότερο δύσκολη ακριβώς εξαιτίας αυτού του νέου κάδρου στρατηγών… Λοιπόν, μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή…”.
Ο Μπάρκεϊ αναφέρθηκε και στην αντιαμερικανική και αντινατοϊκή ρητορική που κυριαρχεί στο κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP).
“Την προηγούμενη εβδομάδα ένας Τούρκος βουλευτής, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και προέρχεται από το κυβερνών AKP”.