Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο, λέει ο ΟΗΕ στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο, λέει ο ΟΗΕ στον Ντόναλντ Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασανιστήρια, Βίντεο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η ακραία τεχνική ανάκρισης του εικονικού πνιγμού είναι βασανιστήριο και κατά συνέπεια απαγορεύεται απολύτως, δήλωσε ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια.

«Αναμφίβολα, ο εικονικός πνιγμός ισοδυναμεί με βασανιστήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νιλς Μέλτσερ, προσθέτοντας ότι η αναβίωση των βασανισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν καταστροφική απόφαση γιατί και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το παράδειγμά τους.

«Απευθύνω επείγουσα έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ να εξετάσει όχι μόνο τις νομικές υποχρεώσεις, το δόγμα και την παράδοση των ΗΠΑ, αλλά και τις εδραιωμένες νομικές και ηθικές απόψεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, προτού να επιτρέψει την επανεισαγωγή μεθόδων ανάκρισης που σχετίζονται περισσότερο με τη βαρβαρότητα παρά με τον πολιτισμό», πρόσθεσε.

Ο εικονικός πνιγμός χρησιμοποιήθηκε από τη CIA σε τρεις υπόπτους που κρατούνταν σε μυστικές φυλακές επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Όμως η μέθοδος καταγγέλθηκε ως βασανιστήριο από τον διάδοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2015 η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως ο εικονικός πνιγμός «δουλεύει», αλλά θα αφήσει τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να λάβει την τελική απόφαση για το θέμα.

Τι είναι το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού

Είναι μια μορφή βασανιστηρίου που πραγματοποιείται ακινητοποιώντας το θύμα ανάσκελα με το κεφάλι προς τα κάτω.

Αφού τοποθετήσει μια πετσέτα στο πρόσωπο του θύματος ο βασανιστής ρίχνει νερό με ένα μπουκάλι στην μύτη και στο στόμα του.

Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται αδυναμία του θύματος να αναπνεύσει και το νερό δίνει την αίσθηση στο θύμα ότι πνίγεται.

Ο εικονικός πνιγμός δημιουργεί ένα άμεσο αντανακλαστικό στο θύμα και μπορεί να προκαλέσει πόνους και καταστροφή στους πνεύμονες.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει βλάβες στον εγκέφαλο από τη στέρηση οξυγόνου, καθώς και άλλους φυσικούς τραυματισμούς συμπεριλαμβανομένου και των σπασμένων οστών λόγω της προσπάθειας του θύματος να αποφύγει το βασανιστήριο.

Οι ανεπιθύμητες φυσικές συνέπειες μπορούν να αρχίσουν να εκδηλώνονται μήνες μετά το συμβάν.

Το 2007, αναφέρθηκε ότι η Αμερικανική CIA χρησιμοποιούσε εικονικούς πνιγμούς για ανάκριση κρατούμενων για τρομοκρατία.

Δείτε αναπαράσταση εικονικού πνιγμού:

Σχετικά άρθρα