Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι προσπάθησαν ύπουλα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους 30 συνοικίες της Μοσούλης

Οι Τούρκοι προσπάθησαν ύπουλα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους 30 συνοικίες της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αθέελ Αλ Νουτζαΐφι, Ιράκ, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Σουνίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασχντ Αλ Ουατάνι,

Οι ιρακινές Αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι σε περίπτωση που εντοπίσουν στην ανατολική Μοσούλη τον φιλότουρκο πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή του βορειοδυτικού Ιράκ, Αθέελ Αλ Νουτζαΐφι, θα τον συλλάβουν.

Οι συνοικίες της ανατολικής Μοσούλης, που απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, έχουν παραδοθεί στον έλεγχο της Αστυνομίας και του στρατού, ενώ οι Φρουροί της Νινευή (Χασχντ Αλ Ουατάνι), μια σουνιτική παραστρατιωτική δύναμη που οργάνωσε ο Νουτζαΐφι με τη βοήθεια της Τουρκίας και εκπαιδεύτηκε από τον τουρκικό στρατό, θα παραμείνουν εκτός της Μοσούλης σε ασφαλείς περιοχές.

Την Παρασκευή ο Νουτζαΐφι, που κατάγεται από παλιά οικογένεια κοτσαμπάσηδων συνεργατών των Τούρκων, ανακοίνωσε ότι η τουρκόφιλη πολιτοφυλακή του ορίστηκε να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στις 30 από τις 80 συνοικίες της απελευθερωμένης ανατολικής Μοσούλης.

Δηλαδή, προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να θέσει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μοσούλης υπό τουρκικό έλεγχο, αφού οι άνδρες του πέρα από τουρκόφιλοι είναι και μισθοφόροι των Τούρκων. Για αυτό και η αντίδραση των ιρακινών Αρχών ήταν άμεση προειδοποιώντας τον ότι θα συλληφθεί.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης θεωρεί τον Νουτζαΐφι προδότη, εξάλλου εκείνος ήταν που κάλεσε τους Τούρκους στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 να εισβάλουν στο Ιράκ και εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του τον Οκτώβριο του 2016.

Ο συνεργάτης των Τούρκων Νουτζαΐφι κατηγορείται για “συνεργασία με ξένη χώρα [Τουρκία] και για διευκόλυνση της ανάπτυξης τουρκικών δυνάμεων εντός της ιρακινής επικράτειας”.

Ο Νουτζαΐφι κάλεσε τους Τούρκους στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 στην επαρχία Νινευή του Ιράκ, οι οποίοι στρατοπέδευσαν κοντά στην πόλη Μπασίκα βορειοανατολικά της Μοσούλης.

Η τουρκική δύναμη εισήλθε στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι καλέστηκε για να εκπαιδεύσει σουνίτες πολιτοφύλακες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε έντονα και στον ΟΗΕ για την εισβολή των Τούρκων στο Ιράκ και ζήτησε από την πρώτη στιγμή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Στην πραγματικότητα ο Νουτζαΐφι έφτιαξε έναν στρατό φιλότουρκων για να “κυβερνήσει” στη συνέχεια την επαρχία της Νινευή ως έμπιστος των Τούρκων, μετατρέποντας την επαρχία της Νινευή σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Ο Νουτζαΐφι κατηγορείται επίσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι εκείνος που επέτρεψε να πέσει η Μοσούλη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ποιος είναι ο τουρκόφιλος Νουτζαΐφι

Ο Αθέελ Αλ Νουτζαΐφι, διετέλεσε κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή του Ιράκ από τον Απρίλιο 2009 έως και τον Μάιο 2015.

Η οικογένειά του είναι γνωστοί φιλότουρκοι και σύμμαχοι των Τούρκων.

Για την ακρίβεια, η οικογένεια του Νουτζαΐφι ήταν συνεργάτες των Οθωμανών και ανταμείφθηκαν από τους Οθωμανούς με μεγάλες εκτάσεις γης στη Μπαγκντίντα, 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Ο ίδιος ο Νουτζαΐφι δηλαδή, είναι ο «κλασικός» κοτζάμπασης που τα έχει καλά με τους Τούρκους.

Η πολιτική οικογένεια Νουτζαΐφι είναι γαιοκτήμονες και εκτρέφουν καθαρόαιμα αραβικά άλογα. Φεουδάρχες με τα όλα τους.

Γιατί ο Νουτζαΐφι κατηγορείται για προδοσία

Τα τουρκικά στρατεύματα στο βορειοδυτικό Ιράκ, μαζί τον Νουτζαΐφι, εκπαίδευσαν έναν στρατό 10-15.000 Τουρκμένων του Ιράκ.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή, κάποτε Τούρκοι νομάδες, σκόρπιοι στο Ιράκ και στη Συρία, οι οποίοι ξέμειναν εκτός των συνόρων της κεμαλικής Τουρκίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Τουρκμένοι του βορειοδυτικού Ιράκ έχουν ιδρύσει το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο (πολιτικό κόμμα) και διεκδικούν ως τουρκμενικά εδάφη τις πόλεις Κιρκούκ (Kirkuk), Τελ Αφάρ (Tel Afar), την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ (Erbil), τη Μανταλί (Mandali), τη Μοσούλη (Mosul) και την Τουζ Χορμάτο (Tuz Khormato).

Από αυτές τις πόλεις οι Τουρκμένοι είναι πλειονότητα μόνο στις Τελ Αφάρ και Τουζ Χορμάτο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ιρακινή κυβέρνηση δεν επέτρεψε με τίποτα τους Τούρκους να εμπλακούν στην πολιορκία της Μοσούλης και παράλληλα τους ζητά να φύγουν από το Ιράκ.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους «ονειρεύονται» τη δημιουργία ενός τουρκικού-τουρκμενικού κράτους στο βορειοδυτικό Ιράκ, που θα ελέγχει φυσικά και τα πετρέλαια της Μοσούλης.

Προφανώς σε αυτό το ιρακινό τουρκικό κράτος ο Νουτζαΐφι έβλεπε με τη σειρά του τον εαυτό του ως πρόεδρο. Και γιατί όχι; Εκείνος έχει τις οικογενειακές παραδοσιακές σχέσεις «υπηρεσίας» και «υποτέλειας» στους Οθωμανούς.

Η απόπειρα του Νουτζαΐφι να θέσει υπό τον έλεγχό του τις 30 από τις 80 συνοικίες της απελευθερωμένης ανατολικής Μοσούλης σίγουρα ερμηνεύθηκε από τις ιρακινές Αρχές ως σχέδιο της Τουρκίας ώστε να πάρουν οι μισθοφόροι της ένα μεγάλο τομέα της πόλης.

Σχετικά άρθρα