Η ηγεσία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του ιρακινού στρατού, δηλαδή η κυρίως σιιτική ιρακινή πολιτοφυλακή Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, θα κινηθεί προς απελευθέρωση της τουρκμενικής ιρακινής πόλης Ταλ Αφάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος, παρά τις αντιρρήσεις που έχει προβάλλει στο παρελθόν η Τουρκία.
Η πόλη Ταλ Αφάρ πολιορκείται από τις ιρακινές πολιτοφυλακές από τις 20 Οκτωβρίου 2016, στα πλαίσια της επιχείρισης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών δυτικά της Μοσούλης από το έδαφος της Συρίας.
Στην αρχή της πολιορκίας είχε αποφασιστεί η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι να μην επιτεθεί στην Ταλ Αφάρ αλλά μόνο να την αποκλείσει.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας των αντιρρήσεων της Τουρκίας, η οποία παριστάνει την προστάτιδα των Τουρκμένων (τουρκική φυλή) του Ιράκ, που διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενη ότι οι σιίτες Ιρακινοί θα διαπράξουν εγκλήματα πολέμου εις βάρος των σουνιτών κατοίκων της πόλης.
Πριν το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει την Ταλ Αφάρ, ο πληθυσμός της -κυρίως τουρκμενικός- αποτελούνταν τόσο από σουνίτες όσο και από σιίτες Τουρκμένους.
Όταν όμως οι τζιχαντιστές την κατέλαβαν, οι σιίτες την εγκατέλειψαν.
Σήμερα υπολογίζεται ότι μέσα στην Ταλ Αφάρ παραμένουν 50.000 κάτοικοι, όλοι σουνίτες Τουρκμένοι.
Για τους ίδιους λόγους, δηλαδή την προστασία των σουνιτών, η Τουρκία είχε εναντιωθεί και στη συμμετοχή στην πολιορκία της Μοσούλης της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι αλλά του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο πλευρό του τακτικού ιρακινού στρατού.
Από την έναρξη της πολιορκίας της Ταλ Αφάρ πολλοί σιίτες Τουρκμένοι εντάχθηκαν στην Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι για να απελευθερώσουν την πόλη τους από τους τρομοκράτες.
Αν και η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση συμμετοχής της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι στην απελευθέρωση της Ταλ Αφάρ, προκαλεί οπωσδήποτε αίσθηση η απόφαση του Ιράκ να μην κρατήσει τις “ισορροπίες” που του επέβαλλε πριν μερικούς μήνες η Τουρκία.
Όταν το 2003 οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ και ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν, η Ταλ Αφάρ έγινε “φωλιά” τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Τότε το καθεστώς Άσαντ επέτρεπε στους τζιχαντιστές να εισέρχονται στην Ταλ Αφάρ, μέσω Συρίας, για να αποσταθεροποιηθεί η αμερικανική κατοχή.