Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιες χώρες παρατείνεται το “πάγωμα” της Σένγκεν για τρεις μήνες

Σε ποιες χώρες παρατείνεται το “πάγωμα” της Σένγκεν για τρεις μήνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νορβηγία, Πρόσφυγες, Σουηδία, Συνθήκη Σένγκεν,

Για τρεις μήνες παρατείνονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε 5 χώρες λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Το μέτρο θα ισχύσει για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, η οποία, αν και δεν είναι μέλος της Ε.Ε. συμμετέχει στην συμφωνία Σένγκεν. Η νέα παράταση θα αρχίσει από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τι είπε ο Αβραμόπουλος

“Εχουμε σε ισχύ προσωρινά μέτρα ελέγχων στα σύνορα. Αυτά είναι κατ’ εξαίρεση μέτρα και εφαρμόζονται για εξαιρετικές καταστάσεις” τόνισε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις βελτιώσεις που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες, η κατάσταση δεν έχει επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες.

Το μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε το 2015, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση. Τον Μάιο του 2016 η Επιτροπή είχε δεχτεί για πρώτη φορά την κατ’ εξαίρεση παράταση της επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα αυτών των χωρών, πέραν του χρονικού ορίου που καθορίζεται από τη συνθήκη Σένγκεν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Είχε προειδοποιήσει ωστόσο ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Στη συνέχεια όμως, τον Οκτώβριο, έδωσε μια πρώτη τρίμηνη παράταση και την Τετάρτη συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο για άλλους τρεις μήνες.

Σχετικά άρθρα