Αναθεμάτισε τον προστατευτισμό του Ντόναλντ Τραμπ ο Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη από τις απαντήσεις», καθώς «επηρεάζει την απασχόληση», ιδίως στις χώρες που τον «εγκαθιδρύουν».
«Πρέπει όλοι μας να αντιταχθούμε στον προστατευτισμό. Τασσόμαστε υπέρ μιας ελεγχόμενης παγκοσμιοποίησης, προκειμένου να υπάρχουν υγειονομικά πρότυπα, κοινωνικά πρότυπα (…) στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών, μεταξύ των περιοχών» επισήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας από το προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο της Χιλής, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με την Χιλιανή ομόλογό του Μισέλ Μπατσελέτ.
Ο «προστατευτισμός είναι η χειρότερη από τις απαντήσεις» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Αναμφίβολα εμποδίζει τις συναλλαγές, βλάπτει την ανάπτυξη και επηρεάζει την απασχόληση, περιλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν τον προστατευτισμό και που τον εγκαθιδρύουν».
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι δυνατό «να αλλάξουμε τον κόσμο χάρη στις συναλλαγές που οργανώνουμε μαζί» ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η διεθνής δράση μας μπορεί να διέπεται από αξίες. Και κυρίως την πολυμέρεια», υπογραμμίζοντας παράλληλα την προσήλωσή του στον ΟΗΕ.
Πρωτοφανές ένας… σοσιαλιστής να αναθεματίζει τον προστατευτισμό
Στην τρελή μας εποχή, που ο νεοφιλελευθερισμός έχει ισοπεδώσει τις ιδεολογίες που κινούσαν την ανθρωπότητα, ζήσαμε την ημέρα που ένας πολιτικός ηγέτης που παριστάνει τον σοσιαλιστή, δηλαδή ο αστείος Φρανσουά Ολάντ, αναθεμάτισε τον προστατευτισμό.
Τι είναι ο προστατευτισμός;
Ο οικονομικός όρος προστατευτισμός σημαίνει την οικονομική πολιτική που ασκεί μία χώρα προκειμένου να παράσχει προστασία στην εγχώρια παραγωγή αγαθών έναντι ξένου ανταγωνισμού.
Τα μέτρα – μέσα που λαμβάνει μία χώρα με αντικείμενο τον προστατευτισμό χαρακτηρίζονται προστατευτικά μέτρα.
Στο σύνολό τους τα “προστατευτικά μέτρα” αποτελούν στην ουσία οικονομικό μηχανισμό κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά και κατ΄ επέκταση στο καθορισμό των τιμών των διακινουμένων αγαθών.
Η Κυβερνητική αυτή παρέμβαση λέγεται επίσης και “πολιτική προστατευτισμού”.
Όταν ασκείται τέτοια οι τιμές δεν διαμορφώνονται ελεύθερα, όπως δηλαδή ορίζει ο γενικός νόμος της προσφοράς και ζήτησης.
Σημειώνεται ότι παρότι η παγκόσμια οικονομία ωφελείται από την ελεύθερη αγορά, εντούτοις πολλές χώρες, οικονομικά φιλελεύθερες (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κ.ά.), άσκησαν ή ασκούν κατά καιρούς προστατευτικές πολιτικές με ουσιαστικό χαρακτήρα στη πράξη την αντι-παγκοσμιοποίηση.
Προστατευτικά μέτρα που λαμβάνει κυρίως μια χώρα είναι οι δασμοί, οι επιδοτήσεις, οι ποσοστώσεις εισαγωγών, τα διάφορα συναλλαγματικά μέτρα, οι ποσοτικοί περιορισμοί, ή διάφοροι άλλοι περιορισμοί, όπως π.χ. επιδοτήσεις ναύλων, ή το λεγόμενο καμποτάζ στις μεταφορές κ.λπ..
Για την υπεράσπιση του προστατευτισμού έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες καθώς βεβαίως και αντίθετες.
Ο Προστατευτισμός δεν είναι οικονομική θεωρία, αλλά μια οικονομική αντίληψη – πρακτική ως εκδήλωση της Εθνικής πολιτικής.