Οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν την πανεπιστημιούπολη της Μοσούλης πριν μια εβδομάδα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανακάλυψαν σε χώρο του “ραδιενεργά υλικά” που είχαν στην κατοχή τους οι τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, που επικαλείται πηγές της στον ΟΗΕ, στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης βρέθηκαν “ραδιενεργά υλικά” όπως και υλικά για την κατασκευή χημικών όπλων.
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν μετατρέψει ένα κτίριο φοιτητικής εστίας σε εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων και εκεί φύλασσαν όλα τα υλικά παρασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι στρατιώτες δεν εισήλθαν στο συγκεκριμένο κτίριο και κάλεσαν ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες του μηχανικού για να εξουδετερώσουν πιθανές παγίδες με εκρηκτικά όπως και να ελέγξουν το κτίριο εάν ήταν ασφαλές από τα χημικά.
Να σημειωθεί εδώ ότι το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης, πριν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος, θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Μέσης Ανατολής.
Οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης σε οχυρό τους και ήταν αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη.
Ο ιρακινός στρατός εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί όπου και αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση.
Οι τζιχαντιστές είχαν ελεύθερους σκοπευτές, αμύνονταν με όλμους ενώ έστειλαν και καμιά δεκαριά αυτοκίνητα με βομβιστές αυτοκτονίας πάνω στις ιρακινές θέσεις.
Περισσότεροι από 40 άνδρες του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και καμιά δεκαριά αιχμαλωτίστηκαν.
Ήταν η πιο σκληρή αντίσταση που γνώρισε ο ιρακινός στρατός από την ημέρα που εισήλθε στις συνοικίες της ανατολικής Μοσούλης.
Το προηγούμενο Σάββατο η αντίσταση των τζιχαντιστών άρχισε να κάμπτεται, πολλοί το έβαλαν στα πόδια, ενώ την Κυριακή η Πανεπιστημιούπολη περιήλθε πλήρως στον έλεγχο του στρατού.
Πλέον η ανατολική Μοσούλη έχει απελευθερωθεί. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να κρατά τον δυτικό τομέα της πόλης.
Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.
Η πόλη διασχίζεται στο μέσο της από τον ποταμό Τίγρη που τη χωρίζει σε ανατολική και δυτική Μοσούλη.