Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφύλιος στην Αλ Κάιντα της Συρίας – Η Φάτεχ Αλ Σαμ επιτέθηκε στην Αχράρ Αλ Σαμ

Εμφύλιος στην Αλ Κάιντα της Συρίας – Η Φάτεχ Αλ Σαμ επιτέθηκε στην Αχράρ Αλ Σαμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αχράρ Αλ Σαμ, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές,

Οι τζιχαντιστές της Τζαμπχάτ Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα, του κυρίως βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία) εξαπέλυσαν την Πέμπτη επίθεση κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αχράρ Αλ Σαμ, τουρκόφιλης συμμορίας που υποστηρίζεται τόσο από την Τουρκία όσο και από τη Σαουδική Αραβία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η Τζαμπχάτ Φατέχ Αλ Σαμ, όπως και το Ισλαμικό Κράτος, έχουν εξαιρεθεί από την εκεχειρία “μούφα” που συμφώνησαν Ρωσία και Τουρκία για τη Συρία.

Η επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι πλέον η μόνη στην οποία οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα και οι τουρκόφιλοι μισθοφόροι διατηρούν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο.

Οι τζιχαντιστές της Τζαμπχάτ Φατέχ Αλ Σαμ διατηρούν τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της επαρχίας και έρχονται συχνά σε ένοπλες αψιμαχίες με τους άλλους τζιχαντιστές που συγκυριαρχούν στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τζαμπχάτ Φατέχ Αλ Σαμ κατέλαβε από την Αχράρ Αλ Σαμ μεθοριακό σταθμό στα σύνορα με την Τουρκία.

Το περίεργο εδώ είναι ότι η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ και η Αχράρ Αλ Σαμ ήταν αγαπημένες μεταξύ τους και μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει πολλές πολεμικές επιχειρήσεις από κοινού στο παρελθόν.

Η Αχράρ Αλ Σαμ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο παρελθόν είχε υπάρξει σύμμαχος του Ισλαμικού Κράτους μέχρι που οι σχέσεις τους χάλασαν τον Ιανουάριο 2014.

Η ίδια η Αχράρ Αλ Σαμ θεωρείται επίσης παρακλάδι της Αλ Κάιντα αφού ένας εκ των συνιδρυτών της, ο Αμπού Χαλίντ Αλ Σούρι, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Αλ Νούσρα και της Αχράρ Αλ Σαμ μπορεί να θεωρηθεί και ως “εμφύλιος” της Αλ Κάιντα εάν συνεχιστεί.

Σχετικά άρθρα