Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Χαλαρά” είδε τη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο τουρκικός Τύπος

“Χαλαρά” είδε τη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο τουρκικός Τύπος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Εφημερίδες, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Σχετικά “χαλαρά” ασχολήθηκαν οι τουρκικές εφημερίδες με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Η Aydınlık αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη συζήτηση περί εγγυήσεων και σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν μετέβη τελικά στη Γενεύη και δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, λόγω της συζήτησης στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος που θα ανακηρύξει τον ημιπαράφρονα της Άγκυρας σε “σουλτάνο”.

«Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο της με τίτλο «Στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άρεσε ο χάρτης», σημειώνει ότι ο «ηγέτης των Ελληνοκυπρίων» [και όχι Πρόεδρος της Κύπρου] Νίκος Αναστασιάδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον προτεινόμενο χάρτη, για τον οποίο έχει ήδη καταθέσει τις ενστάσεις του.

Η Ηaberturk γράφει ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στις 18 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες των αντιπροσωπειών των ΥΠΕΞ των ελληνοκυπρίων, των τουρκοκυπρίων και των εγγυητριών δυνάμεων.

Η Hurriyet σε είδηση με τίτλο «Η Διαπραγμάτευση για την Κύπρο» αναφέρεται σε τρία σημεία που έθεσε σε δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

α) Το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων θα διατηρηθεί με ορισμένες προσαρμογές, β) Η συμφωνία επίλυσης του κυπριακού ζητήματος θα πρέπει να θεωρηθεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και γ) Οι Τούρκοι στην Κύπρο θα πρέπει να απολαμβάνουν τις τέσσερις κοινοτικές ελευθερίες.

Ο Σεφά Καραχασάν σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Δεν πρέπει να αναμένεται ταχεία λύση» σημειώνει τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι «κανείς δε θα πρέπει να περιμένει να πραγματοποιηθεί ένα θαύμα σε μια βραδιά».

Η Star σε μικρό μονόστηλο σημειώνει ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν αποσύρεται από την Κύπρο και ότι η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, καθώς αυτό παραμένει αίτημα των Τουρκοκυπρίων.

Σχετικά άρθρα