Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με πρόωρες εκλογές προειδοποιούν οι ισλαμιστές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν τα “παίζει” όλα

Με πρόωρες εκλογές προειδοποιούν οι ισλαμιστές στην Τουρκία – Ο Ερντογάν τα “παίζει” όλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Τούρκος ισλαμιστής βουλευτής προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα προσφύγει στις κάλπες εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν εγκρίνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μετατρέψει σε πρόεδρο-σουλτάνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προειδοποίηση για εκλογές έγινε μετά από επεισόδιο στη βουλή, στη διάρκεια συζήτησης της πρότασης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατά το οποίο βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος και της κεμαλικής κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαν στα χέρια (κεντρική φωτογραφία).

Το ισλαμιστικό AKΡ, στηριζόμενο από το ακροδεξιό ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι), θέλει να προωθήσει τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία υπό τον Ερντογάν, την οποία κρίνει απαραίτητη για να αποφευχθεί η επιστροφή σε εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.

«Αν η πρόταση δεν περάσει, ακόμη και αν κανείς δεν το θέλει, η Τουρκία θα πρέπει να διενεργήσει εκλογές» είπε ο βουλευτής του AKP Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου.

Βάσει των υπάρχοντων σχεδίων της μεταρρύθμισης, προεδρικές και γενικές εκλογές θα διενεργηθούν το 2019.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διορίζει και να παύει υπουργούς, να πάρει πίσω την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και να είναι στην εξουσία ως τυπικός και ουσιαστικός κυβερνήτης της χώρας του μέχρι το 2029.

Σχετικά άρθρα