Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

90 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση θα πληρώσει η Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

90 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση θα πληρώσει η Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κύπρος, Τουρκία,

Αποζημίωση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή.

Τα 30 από αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση εντός τριμήνου.

Η ποινή του ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.

Η απόφαση είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση δεν δεσμεύει την Τουρκία από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι έκαναν εργασίες γι αυτό το θέμα.

“Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Οπωσδήποτε από άποψης διεθνούς δικαίου δεν είναι δεσμευτική ούτε και από δικής μας πλευράς δηλώνει κάποια αξία. Από πλευράς δικαίου πέραν των μειονεκτημάτων της είναι λάθος και η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας, δεν είναι σωστό αυτό από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις. Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν συνάδει με την ψυχολογική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σχετικά άρθρα