Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα “χέρια” των Αλβανών η συγκρότηση κυβέρνησης στα Σκόπια

Στα “χέρια” των Αλβανών η συγκρότηση κυβέρνησης στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Νίκολα Γκρούεφσκι, Σκόπια,

Ενώ ο πρόεδρος των Σκοπίων (πΓΔΜ), Γκιόργκι Ιβάνωφ, έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα VMRO DPMNE του Νικόλα Γκρουέφσκι, που πρώτευσε σε ψήφους και έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, το “κλειδί” για την συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος κρατούν τα αλβανικά κόμματα.

Και αυτό γιατί κανείς από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς, του κεντροδεξιού VMRO DPMNE και του σοσιαλδημοκρατικού SDSM, δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να κυβερνήσει θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα από τους είκοσι συνολικά βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων DUI (δέκα), Μπέσα (7) και Συμμαχία για τους Αλβανούς (3).

Ο Γκρουέφσκι θα κληθεί να πείσει τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων, με πρώτο τον πρόεδρο του DUI Αλί Αχμέτι, με τον οποίο συγκυβέρνησαν τις δυο τελευταίες θητείες, για την ανάγκη να τον στηρίξουν στην πρωθυπουργία για τέταρτη συνεχή θητεία.

Τούτη τη φορά όμως, τα τρία αλβανικά κόμματα έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν κοινή ατζέντα σε πιθανή συγκυβέρνηση, ανεξαρτήτως το ποιο, ή ποια εξ αυτών θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Μεταξύ άλλων, επιδιώκουν την ικανοποίηση πάγιων εθνοτικών αιτημάτων τους, με σημαντικότερο και πιο “προκλητικό” για την σλαβομακεδονική πλευρά αυτό της καθιέρωσης ως της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα DNEVNIK, ο Νίκολα Γκρουέφσκι, δήλωσε πως αιτήματα, όπως η καθιέρωση ως επίσημης της αλβανικής γλώσσας, τα οποία οδηγούν σε καντονοποίηση της χώρας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από το κόμμα του.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση και τα “παζάρια” τώρα αρχίζουν και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 29 Ιανουαρίου οπότε ο Γκρουέφσκι θα πρέπει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο κυβέρνηση και πρόγραμμα. Εφόσον δεν το πετύχει τότε η εντολή θα δοθεί στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και εάν και εκείνο αποτύχει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου νέου εκλογές. Μέχρι στιγμής, πάντως, δύο από τα τρία αλβανικά κόμματα, το “Μπέσα” και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς”, έχουν δηλώσει (προεκλογικά) ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Νίκολα Γκρουέφσκι, λόγω των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και όλα δείχνουν ότι ο “πολιορκητικός κριός” του τελευταίου θα στραφεί στον τέως κυβερνητικό συνεταίρο του, Αλί Αχμέτι, που όμως από την συνεργασία του με το VMRO DPMNE στις προηγούμενες κυβερνήσεις απώλεσε στις τελευταίες εκλογές το 50% της δύναμής του.

Σχετικά άρθρα