Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία κλείνει άρον άρον το μέτωπο με το Ιράκ – Ο Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη

Η Τουρκία κλείνει άρον άρον το μέτωπο με το Ιράκ – Ο Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μασούντ Μπαρζανί, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, Τουρκία, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Το Ιράκ επισκέφθηκε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για να συναντηθεί με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι, σε μια “επίθεση φιλίας” της Άγκυρας (εκεί που έφτυνε και πρόσβαλλε) ώστε να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους προηγούμενους μήνες, απειλώντας με εισβολή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Αλ Αμπάντι επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην πόλη Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που φανερώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι “στριμωγμένος” και προτιμά να πάρει την υπερηφάνεια του “τσαλακωμένη” από το Ιράκ και να φύγει, εγκαταλείποντας προς το παρόν τα “όνειρα” για κατάκτηση της Μοσούλης που διακήρυττε με νεοοθωμανική αλαζονεία μέχρι πριν λίγο καιρό.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ συναντήθηκε επίσης στη Βαγδάτη με Ιρακινούς πολιτικούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης και αντιπροσωπεία των Τουρκμένων (τουρκική φυλή) του Ιράκ.

Ο Γιλντιρίμ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της αυτόνομης επικράτειας του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και τον πρωθυπουργό Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τους Μπαρζανίδες, με τους οποίους κάνουν και διάφορες “δουλειές” με πετρέλαια όχι πάντα καθαρές.

Επίσης οι Τούρκοι θεωρούν τους Μπαρζανίδες συμμάχους τους ενάντια στους Κούρδους πατριώτες των οργανώσεων που αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό τους ηγέτη τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στο Ιράκ και η συμφωνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων ίσως να σχετίζεται και με τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Ίσως ο Ερντογάν να επιδιώκει ένα μέτωπο κλειστό στα ανατολικά για να μπορεί να “παίξει” πιο άνετος απέναντι στην Ελλάδα. Θα δείξει.

Σχετικά άρθρα