Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

200 Ιρακινοί πρώην στρατιωτικοί του Σαντάμ αποσκίρτησαν από το Ισλαμικό Κράτος

200 Ιρακινοί πρώην στρατιωτικοί του Σαντάμ αποσκίρτησαν από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντιγιάλα, Σαντάμ Χουσεΐν, Τζιχαντιστές,

Περίπου 200 Ιρακινοί πρώην στρατιώτες και αξιωματικοί του Σαντάμ Χουσεΐν, που είχαν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και πολεμούσαν τα τελευταία δύο χρόνια ως τζιχαντιστές, αποσκίρτησαν από αυτό και εντάχθηκαν στις γραμμές των ιρακινών κυβερνητικών Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι).

Όπως είπε ο Γιακούμπ Αλ Λιχέμπι, δήμαρχος της πόλης Τζαλούλα (Jalawla) στην επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ, μιλώντας το VOA, αυτοί οι ένοπλοι γνωστοί ως “Κρουί” από το όνομα του αρχηγού τους Χουσεΐν Κρουί, ενός πρώην αξιωματικού του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν το Ισλαμικό Κράτος και εγκαταστάθηκαν στη Μπακούμπα (Baqubah), πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, 50 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε καθόλου στους Κούρδους του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Τζαμούρ Ροστάμ, διοικητή των Κούρδων Πεσμεργκά, πράγματι οι άνδρες αυτοί εγκατέλειψαν το Ισλαμικό Κράτος και τέθηκαν υπό τις διαταγές των ιρακινών δυνάμεων.

Το κουρδικό σάιτ BasNews γράφει ότι οι “Κρουί” συμμετείχαν στις μάχες που έδωσε το Ισλαμικό Κράτος ενάντια στους Πεσμεργκά κατά τη διάρκεια της μάχης για την απελευθέρωση της Τζαλούλα από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι περισσότεροι υπήρξαν αξιωματικοί του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ Χουσεΐν και σκότωσαν περισσότερους από 150 Κούρδους Πεσμεργκά όταν μάχονταν με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τζαλούλα, που στα κουρδικά ονομάζεται Γκουλάλα, είναι μια κυρίως κουρδική πόλη στην επαρχία της Ντιγιάλα.

Εκτός από Κούρδους κατοικείται κι από Τουρκμένους ενώ έχει και αραβικό πληθυσμό που εγκαταστάθηκε στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της αραβοποίησης της περιοχής.

Το μπααθικό (αραβοσοσιαλιστικό) καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένα κοσμικό κράτος. Το Μπάαθ, στο ίδιο κόμμα ανήκει και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας, είναι η αραβική εκδοχή του σοσιαλπατριωτισμού, αν και όπου πήρε την εξουσία -ως σοσιαλιστικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα- μεταλλάχτηκε στη συνέχεια σε τυραννίδα.

Όταν το Ιράκ καταλήφθηκε το 2003 από τους Αμερικανούς πολλοί μπααθιστές αξιωματικοί και στρατιώτες συνέχισαν την αντίσταση ενάντια στους Αμερικανούς.

Αντίσταση στους Αμερικανούς στο Ιράκ προέβαλλε και η Αλ Κάιντα του Ιράκ, η οποία ιδεολογικά είναι τζιχαντιστική θεοκρατική οργάνωση.

Οι Αμερικανοί έβαζαν στα ίδια μπουντρούμια μπααθιστές και τζιχαντιστές, αντιμετωπίζοντάς τους αδιάκριτα ως αντιστασιακούς, με αποτέλεσμα οι συγκρατούμενοι να “ζυμωθούν” μεταξύ τους, να παραμερίσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές και να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο.

“Γέννημα” αυτού του κοινού μετώπου είναι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κληρονόμησε από την Αλ Κάιντα -από την οποία προέρχεται ως Αλ Κάιντα του Ιράκ- όλο το τζιχαντιστικό ιδεολόγημα και από τους μπααθιστές την εθνικοαπελευθερωτική – αντι-ιμπεριαλιστική και κοινωνική ρητορική που κατά καιρούς εκφράζει.

Επίσης, η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους συγκροτήθηκε από ανώτατους αξιωματικούς του Μπάαθ, με αποτέλεσμα η οργάνωση να αποκτήσει πολεμική πείρα, εκπαίδευση και στρατιωτικές τακτικές.

Διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι στην πραγματικότητα η “ρεβάνς” μιας μερίδας του κόμματος Μπάαθ υπό ισλαμιστικό “μανδύα”.

Σχετικά άρθρα