Η Ρωσία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για την υποστήριξη της εκεχειρίας μεταξύ Δαμασκού και Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη Συρία.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι κατά τα φαινόμενα η ψηφοφορία επί του σχεδίου θα διεξαχθεί το Σάββατο.
Η εκεχειρία είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα, αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις.
Από την εκεχειρία εξαιρείται το Ισλαμικό Κράτος, η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) -δηλαδή η Αλ Κάιντα-, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε αναφέρονται πουθενά οι Κούρδοι της Συρίας και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Για να είμαστε συγκεκριμένοι, πρόκειται για μια περιορισμένη εκεχειρία μεταξύ του φιλότουρκου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της κυβέρνησης Άσαντ που έκλεισαν οι «προστάτες» τους, δηλαδή η Τουρκία και η Ρωσία αντίστοιχα.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι εκεχειρία του πολέμου στη Συρία, όπως προσπαθεί να «πείσει» ένα κλίμα που δημιουργείται.
Επίσης υπάρχει και σοβαρό θέμα με τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου εκεί οι ισλαμιστές του FSA είναι σύμμαχοι και ανάκατοι με τις οργανώσεις της Αλ Κάιντα.
Στις προηγούμενες εκεχειρίες η Ρωσία κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι δεν έκαναν αρκετά για να χωριστεί ο FSA από την Αλ Κάιντα. Να δούμε εάν θα τα καταφέρουν τώρα, που απουσιάζουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία και ο Πούτιν «αναβάθμισε» τον Ερντογάν σε επίσημο εταίρο επί της συριακής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για σοβαρή εκεχειρία, είναι μια επανάληψη των προηγούμενων με τους ίδιους ακριβώς όρους και προφανώς θα καταρρεύσει κι αυτή σύντομα.