Αντίποινα για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ετοιμάζει o πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ελπίζοντας παράλληλα, ότι το κλίμα θα αλλάξει από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη την απέλαση 35 ρώσων αξιωματούχων μαζί με απαγόρευση εισόδου σε δύο εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία.
To FBI και η CIA έχουν εμφανιστεί πεπεισμένοι πως στην κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα υπήρχε ρωσικός δάκτυλος, θέση που έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει ανοικτά ο Ομπάμα.
Βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, έχουν ταχθεί υπέρ τουλάχιστον της διενέργειας έρευνας.
Ωστόσο, ο Τραμπ είχε εμφανιστεί πολλές φορές αρνητικός και έχει αμφισβητήσει το αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας. Η ίδια η Ρωσία τις απορρίπτει.
Μετά τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε «εντολή για κατάλληλη και σε αναλογία» αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ.
Ο Πέσκοφ σημείωσε επίσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως η Μόσχα «αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των [αμερικανικών] μέτρων, καθώς η νυν αμερικανική κυβέρνηση αποχωρεί σε τρεις εβδομάδες».
Με ανάλογες αναφορές, η ρωσική πλευρά είχε δείξει και την προηγουμένη (όταν είχε προαναγγελθεί η κίνηση Ομπάμα) πως πιστεύει ότι ο επόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ενδέχεται να» υπαναχωρήσει από τα μέτρα Ομπάμα.
Περιμένοντας τον Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος ενδιάμεσα είχε απορρίψει εκ νέου ως «γελοίες» τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, ανέφερε μετά τα μέτρα Ομπάμα πως πρόκειται να βρεθεί σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το ζήτημα του «ρωσικού χάκιγνκ».
«Θα συναντηθώ με επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών την επόμενη εβδομάδα για να ενημερωθώ για την κατάσταση» ανέφερε ο Τραμπ μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων.
«Είναι ώρα η χώρα μας να προχωρήσει σε σημαντικότερα και καλύτερα πράγματα» ανέφερε ο Τραμπ (ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε πει πως οι ΗΠΑ πρέπει να «ξεπεράσουν» την υπόθεση του χάκινγκ).
Η δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο Τραμπ δεν είναι μικρή.
Υποχώρηση από τις κινήσεις Ομπάμα θα ενείχε κόστος στην Ουάσινγκτον, όπου πολλοί (σε αντίθεση με τον ίδιο) δεν δυσπιστούν στις αναφορές του FBI πως υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στο χάκινγκ και η δυσφορία είναι εξίσου μεγάλη και σε Δημοκρατικούς αλλά και σε Ρεπουμπλικανούς.
Επιπλέον, αρκετοί επικαλούνται το επιχείρημα ότι υπαναχώρηση θα ήταν «σημάδι ανοχής» απέναντι σε «ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις», και μάλιστα σε μία συγκυρία που χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται για εκλογικές αναμετρήσεις.
Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία έχει πολλές φορές εκφραστεί η ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις «αποσυντονισμού» πριν τις εκλογές του φθινοπώρου.
Αυτήν την θέση εξέφραζε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον που επικαλείται το Reuters:
«Ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει τις κυρώσεις, αλλά αυτό δεν θα ήταν συνετό».
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει, έχουμε κάθε ένδειξη ότι θα παρέμβουν σε δημοκρατικές εκλογές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε ευρωπαίους συμμάχους μας» τόνισε ο αξιωματούχος.