Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τερέζα Μέι θέλει τον Κάμερον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η Τερέζα Μέι θέλει τον Κάμερον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι,

Ως επιλογή της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ο προκάτοχος της στην Ντάουνινγκ Στριτ Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ θα ολοκληρώσει τη θητεία του σε περίπου δύο χρόνια

Ο Νορβηγός Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ θα ολοκληρώσει τη θητεία του σε περίπου δύο χρόνια και ο κ. Κάμερον εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος που θα ενσάρκωνε τον πιο ενεργό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στο ΝΑΤΟ το Λονδίνο.

Υπουργική πηγή έχει δηλώσει στην Daily Mail ότι ο κ. Κάμερον προορίζεται για κάποια σημαντική θέση καθώς «έχει ακόμα πολλά να προσφέρει». Υπενθυμίζεται ότι ο 50χρονος πολιτικός παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία την επομένη του χαμένου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Πρέπει να τον φέρουμε ξανά να αγωνίζεται για τη Βρετανία», είπε η ίδια πηγή.

Κύκλοι του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το πόστο θα τον ενδιέφερε, σημειώνοντας ότι έχει τη γενική αναγνώριση και αποδοχή άλλων ηγετών της Συμμαχίας.

Κρίσιμη για την επιτυχία μίας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Κάμερον για την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας ορίζεται μετά από διαβουλεύσεις των κρατών μελών της Συμμαχίας, αλλά η στήριξη της Ουάσιγκτον θεωρείται ως η πιο σημαντική ως προς την επιρροή επί των υπολοίπων.

Παραδοσιακά ο στρατιωτικός Ανώτατος Διοικητής της Συμμαχίας είναι Αμερικανός και ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαίος. Ο κ. Στόλτενμπεργκ διαδέχθηκε τον πρώην Δανό πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν το 2014.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων μηνών ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε δηλώσει πως το Λονδίνο θέλει να εμπλακεί πιο ενεργά στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της χώρας του. «Θα πράττουμε περισσότερα στο ΝΑΤΟ για να καλύψουμε την αποχώρησή μας από την ΕΕ», είχε πει ο κ. Φάλον.

Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερη πρόκληση της αμφίβολης στάσης του επόμενου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Συμμαχίας.

Σχετικά άρθρα