Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θέλουν η εκεχειρία του Πούτιν να ισχύσει και για την Αλ Κάιντα στη Συρία

Θέλουν η εκεχειρία του Πούτιν να ισχύσει και για την Αλ Κάιντα στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζαΐς Αλ Φάτεχ, Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές,

Πολιτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μιας οργάνωσης σφραγίδα την οποία επικαλούνται ως “ομπρέλα” τους οι φιλότουρκες ισλαμιστικές συμμορίες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με την κυβέρνηση Άσαντ, διαφοροποιώντας όμως το εύρος της.

Ο Ζακάρια Μαλαχιφτζί, πολιτικός αξιωματούχος της οργάνωσης Φαστακίμ, τόνισε ότι από την εκεχειρία εξαιρούνται μόνο οι περιοχές τις οποίες ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος κι όχι εκείνες στις οποίες έχει παρουσία το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, το κυρίως συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα).

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, με ανακοίνωσή τους νωρίτερα, είχαν δηλώσει ρητά ότι το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ και οι συνεργαζόμενες με αυτό οργανώσεις δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία.

Ωστόσο, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα έχει σημαντική παρουσία στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, που αποτελεί προπύργιο και ουσιαστική έδρα της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, ενώ διατηρεί στρατιωτική συνεργασία με ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που δηλώνουν Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), στο πλαίσιο του συνασπισμού που ονομάζεται «Στρατός της Κατάκτησης», ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Με απλά λόγια, οι ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι η εκεχειρία ισχύει και στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ η Δαμασκός το αρνείται.

Την αποδοχή της εκεχειρίας από τον βασικό πολιτικό συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης (Εθνικός Συνασπισμός για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δυνάμεις) επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του.

Οι [ανύπαρκτες] κοσμικές και υποτιθέμενες μετριοπαθείς ισλαμικές ομάδες θα τηρήσουν την εκεχειρία, ωστόσο θα απαντήσουν εάν δεχθούν επιθέσεις, διευκρίνισε ο Αχμάντ Ραμαντάν.

Το ενδιαφέρον με αυτή την εκεχειρία, που φαίνεται θνησιγενής και συμφωνήθηκε στα παρασκήνια μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι ότι η Ρωσία αποδέχτηκε ως “αντάρτες” και μάλιστα “μετριοπαθείς” τις ίδιες οργανώσεις που όταν συζητούσε με τις ΗΠΑ τις χαρακτήριζε τρομοκρατικές.

Σχετικά άρθρα