Ο στρατός της Συρίας ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβει την περιοχή Γουαντί Μπαράντα, 18 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού, από όπου πηγάζουν τα νερά που υδροδοτούν την πόλη.
Η απόφαση για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης περιοχής πάρθηκε ύστερα από τη δηλητηρίαση του πόσιμου νερού της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές των οργανώσεων Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα) κι Αχράρ Αλ Σαμ. Αμφότερες οι προαναφερθείσες οργανώσεις σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.
Η τζιχαντοκρατούμενη περιοχή με τις πηγές του νερού, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δέχτηκε την επίθεση της 4ης μηχανοκίνητης μεραρχίας του συριακού στρατού.
Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι την Τρίτη η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε τις θέσεις των τζιχαντιστών.
Πολλές κωμοπόλεις και χωριά της Γουαντί Μπαράντα δέχθηκαν επίθεση και βομβαρδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι δρόμοι γύρω από την περιοχή ελέγχονται από άνδρες της συριακής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και Λιβανέζους σιίτες παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ.
Οι τζιχαντιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί έχουν βρει θάρρος μετά την απελευθέρωση του Χαλεπιού κι ότι επιδιώκουν να πετύχουν κι εδώ παράδοση και αποχώρηση των τζιχαντιστών.
“Επιδιώκουν να μας ωθήσουν σε μια συμφωνία παράδοσης αλλά δεν θα παραδώσουμε τη γη μας”, δήλωσε ο Αμπού Αλ Μπαράα, οπλαρχηγός της Αχράρ Αλ Σαμ μιλώντας στο Reuters.
Η Γουαντί Μπαράντα δεν είναι όμως μόνο ζωτικής σημασίας για τα νερά. Από εκεί περνά κι ο κυρίως δρόμος που συνδέει τη Δαμασκό με τον Λίβανο.
Οι τζιχαντιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βομβαρδίζοντας τις θέσεις τους προκάλεσε και μεγάλες ζημιές στο σύστημα ύδρευσης της πόλης.
Οι τζιχαντιστές ανάρτησαν αυτή τη φωτογραφία που είναι από τις πηγές και ισχυρίζονται ότι τα αεροπλάνα της Συρίας βομβάρδισαν τον κυρίως σταθμό ύδρευσης της Δαμασκού, προκαλώντας ο Άσαντ -και όχι οι τρομοκράτες- λειψυδρία στην πρωτεύουσα. Έδωσαν και την ακόλουθη φωτογραφία που δείχνει τις πηγές όπως ήταν οι πηγές πριν χτυπηθούν.
Οι τζιχαντιστές επίσης αρνούνται ότι δηλητηρίασαν το νερό. Υπενθυμίζουν ότι ενώ ελέγχουν την περιοχή από το 2012 πάντα επέτρεπαν στους μηχανικούς της κυβέρνησης να κρατάνε σε λειτουργία την ύδρευση της πόλης.
Βεβαίως πολλές φορές στο παρελθόν οι τζιχαντιστές είχαν κόψει το νερό στη Δαμασκό ως μέσο πίεσης στην κυβέρνηση για να μην τους επιτεθεί.